PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Què s’espera del curs polític?

Per RAFA MORA

Baró parla amb Martí, durant una sessió del Consell General celebrada la primavera passada.
Baró parla amb Martí, durant una sessió del Consell General celebrada la primavera passada. | Tony Lara
Després d’un estiu amb l’habitual calma política, aquesta setmana comencen a moure’s els ciments per la tornada a l’activitat, tot i que segurament fins després de la Diada de Meritxell la maquinària no acabi d’engegar al ritme de creuer que s’espera es mantingui fins a final d’any.

Els grups parlamentaris tornaran a omplir els seus despatxos, i l’acció de govern es reprendrà, cosa que mica en mica ha anat fent durant la passada setmana. Igualment l’oposició, que durant l’estiu no ha parat i ha intentat mantenir el seu esperit crític amb el Govern de Toni Martí, haurà de començar a fer passes decidides. És el nou curs polític que començarà després de mes i mig en què poca cosa s’ha mogut, a excepció d’escassos moviments de les formacions polítiques que ja estan pensant en les pròximes eleccions comunals, i algunes crítiques com ara la dels dos partits socialdemòcrates (PS i SDP) a algunes accions puntuals. Gilbert Saboya ha estat el polític que més ha rebut aquest estiu, però el ministre d’Afers Exteriors ha guardat forces per a un inici de setembre en què l’acord d’associació l’ocuparà gran part del seu treball. Perquè hi ha molt en joc i Andorra espera activitat.

1 Les eleccions comunals, abans d’acabar l’any
Després de viure el passat 1 de març les eleccions generals, Andorra tindrà un final d’any en què de mica en mica l’ambient s’anirà escalfant. Encara sense data decidida, s’esperen unes eleccions comunals que sempre són clau en el transcurs del camí de tot el país. La cita serà previsiblement al desembre, però en tot cas el que hi haurà serà una forta batalla per dominar les parròquies. Les coalicions o els pactes puntuals comencen a ser el dia a dia de les formacions polítiques, i cada parròquia és un món. Els actuals equips de govern d’Ordino, la Massana, Encamp, Sant Julià de Lòria, Canillo, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany busquen donar la millor imatge en aquests últims mesos, i les oposicions buscar el seu lloc.

2 L’acord d’associació com a primera pedra per a un futur europeu
Des del ministeri d’Afers Exteriors es treballa de valent per preparar les pròximes reunions que es faran a la Unió Europea conjuntament amb Mónaco i San Marino, amb qui es va de la mà en el marc de les negociacions per acostar-se a Europa. Gilbert Saboya i el seu equip tindrà durant les pròximes setmanes els primers contactes, i sempre anant amb peus de plom. L’exercici pedagògic en aquest sentit haurà de ser clau perquè la ciutadania comprengui quina és la feina que està fent el Govern, tenint en compte que els petits països com Andorra hauran de mantenir la seua «especificitat» però sempre amb limitacions, d’aquí el fil tan fi del que penja tot, la qual cosa farà que els grups parlamentaris siguin molt a sobre de qualsevol novetat.

3 Gestió del cas BPA i afectació en el sistema financer... i en la política
Des que va esclatar el 10 de març passat, la crisi de Banca Privada d’Andorra té una enorme afectació en el dia a dia polític del Principat. Amb l’AREB agafant les regnes de l’entitat, i decidint en breu quins són els actius lícits que passaran a Vall Banc –l’entitat pont–, els terminis que s’han establert ‘a grosso modo’ era que després de ‘netejar’ l’entitat i donar-li certa solvència i sobretot credibilitat, es trobés compradors que haurien de formar part de la subhasta pública que es va anunciar que es faria. La venda definitiva s’espera per al desembre, encara no està clar si coincidirà o no en el temps amb les eleccions comunals, però el que és evident que d’afectació en tindrà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT