PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’ACA i l’Unicef engeguen una campanya per comprar bicicletes

L’ONG i el club de conductors recaptaran fons durant un any per ajudar els treballadors de la salut

Per E. J. M.

Imatge de la campanya per comprar bicicletes per als treballadors de la salut del Congo, Bangladesh i Sudan engegada per l’ACA i Unicef Andorra.
Imatge de la campanya per comprar bicicletes per als treballadors de la salut del Congo, Bangladesh i Sudan engegada per l’ACA i Unicef Andorra. | UNICEF ANDORRA
L’ONG Unicef promou cada any campanyes de vacunació en els països en què més dificultats hi ha per accedir a les vacunes. Però en molts llocs arribar als poblats per vacunar la canalla no és fàcil ja que les vies d’accés estan molt malmeses o sense asfaltar i són impracticables per als vehicles, i arribar-hi a peu obliga a perdre molt de temps. El mitjà de transport més útil per als treballadors de la salut és la bicicleta i, per això, Unicef Andorra i l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) engeguen una campanya per recaptar fons i comprar bicicletes per dur a terme campanyes de vacunació i arribar a tots els infants.

L’ACA enviarà a tots els seus socis, cada vegada que renovin la quota amb el club, la informació sobre la campanya: en total, durant dotze mesos, la iniciativa arribarà a unes 5.600 persones. Unicef, a més, en farà difusió ja que la campanya és oberta a tothom que hi vulgui col·laborar. La fórmula per ajudar és molt senzilla: enviant un missatge de text amb la paraula «Repte ACA» al telèfon 606 es contribueix amb 90 cèntims d’euro. Cada bicicleta té un cost de només 71,40 euros, per tant, si tots els socis de l’ACA envien un missatge, es recaptaran 5.000 euros, quantitat que permetrà adquirir 70 bicicletes. Amb tot, Unicef Andorra no s’ha marcat cap xifra i no en farà balanç fins que finalitzi la campanya. A més, el telèfon 606 és obert a tothom, no cal ser soci de l’ACA.

La campanya s’ha plantejat, d’entrada, per a tres països, el Congo, Bangladesh i el Sudan, tot i que la distribució de bicicletes es farà al final, segons les necessitats de cada país. Unicef Andorra recorda que «el xarampió, la poliomielitis o la tos ferina són malalties mortals que aquí tenim quasi oblidades, però que en molts dels països en vies de desenvolupament continuen causant la mort d’un nen cada 20 segons. Però el més important és que aquestes morts es poden evitar amb una simple vacuna. Gràcies a les bicicletes, Unicef arriba a les comunitats més pobres i remotes del món per vacunar als nens i nenes que hi viuen i aconseguir que tots els infants estiguin vacunats». L’accés a les vacunes salva entre 1,5 i 2 milions de vides cada any.

El Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef, constituït l’any 1994, treballa actualment a tres països africans: Camerun, Congo i República Centroafricana. Enguany, l’ONG s’ha implicat en el programa d’alliberament i rehabilitació d’infants soldats a la República Centreafricana, on es calcula que encara queden entre 6.000 i 10.000 nens. Unicef Andorra finança centres de rehabilitació on els nens es recuperen abans de tornar a la seva vida normal: és a dir, per tornar a ser infants.

A la República del Congo, Unicef contribueix a la millora de l’accés als serveis bàsics de la població autòctona, és a dir, la gent que aquí coneixem com pigmeus. Els serveis bàsics que inclou el projecte són educació, salut, aigua potable, prevenció del VIH i registre de naixement. Al Camerun, l’ONG finança campanyes de prevenció de la sida i el VIH entre adolescents, mares i nadons.

Ara, l’última iniciativa oberta és el «Repte ACA», que amb un senzill missatge i 0,90 euros pot ajudar milers d’infants.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT