PUBLICITAT

Tremp

Arxivat el projecte de la presa a Mont-rebei

Endesa renuncia al projecte

Per El Periòdic

Zona del riu Noguera Ribagorçana, prop del congost de Mont-rebei.
Zona del riu Noguera Ribagorçana, prop del congost de Mont-rebei. | El Periòdic
La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va decidir arxivar el projecte promogut per Endesa per a la construcció d’una presa a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a les portes del congost de Mont-rebei, al pantà de Canelles, després de la renúncia de la companyia al projecte, informa Ràdio Seu.
Des de la Plataforma Salvem Mont-rebei es congratulen de la decisió de la CHE, que suposa l’arxivament del projecte i també la modificació de la pròpia concessió pel desistiment per part de l’empresa. La plataforma atribueix la renúncia a construir la presa en l’espai natural a l’oposició al projecte protagonitzat per la pròpia plataforma, així com des del territori i també des del Govern català.
 
L’informe de la Generalitat constatava que la construcció d’una presa en un lloc lliure d’infraestructures com Mont-rebei i la inundació amb una làmina d’aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve de la Sarga «suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment». El bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d’inundació i acabaria desapareixent. En definitiva, les conseqüències derivades de l’execució del projecte suposarien impactes «greus i irreversibles» sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l’ecosistema propi d’un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació, segons del departament.
 
Cal assenyalar que, en aquesta àrea, la presència de la llúdriga (Lutra lutra) va motivar l’any 1987 la declaració d’una Reserva Natural Parcial per a la protecció d’espècies en perill de desaparició a Catalunya que va possibilitar-ne la recolonització en alguns trams. També es tracta d’un espai inclòs en el Pla de Recuperació del trencalòs (Gypaetus barbatus) al nostre país. Precisament aquesta bona conservació afavoreix en bona part el turisme a la zona. Un quilòmetre aigües avall de la presa projectada, de 33 metres d’alçada, s’hi troba el congost de Mont-rebei, un espai emblemàtic i singular entre Catalunya i l’Aragó. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT