PUBLICITAT

AIXIRIVALL

Ciutadania amb molta paciència

El poble d’Aixirivall no se sent molt molest pels dies que porta sense aigua potable

Per E. J. M.

La plaça del poble d'Aixirivall, ahir.
La plaça del poble d'Aixirivall, ahir. | E. J. M.
El reducte d’Aixirivall és com un poble gal que resisteix a la invasió romana. El veïnat no està vivint amb molta preocupació que fa 22 dies que no té aigua potable. De fet, un noi comentava ahir al migdia que «jo me n’he assabentat fa pocs dies que no es podia consumir, fins ara he begut de l’aixeta tranquil·lament». Sense cap mal de panxa. Un amic seu, del poble d’Auvinyà, es preguntava si «a Auvinyà és potable? Perquè jo en bec». Una altra noia, que sortia d’un xalet, confessava que no en sabia res perquè ella només hi anava «a netejar».

Amb tot, les anàlisis realitzades pels tècnics de Medi Ambient a l’aigua que prové de la Peguera denoten que el líquid no és apta per al consum humà o, almenys, no és recomanable. Un senyora que descansava en un racó del poble, es preguntava si passava alguna cosa per utilitzar l’aigua per cuinar. «Nosaltres ja no bevem mai de l’aixeta, sempre d’ampolla, però sí la utilitzo per cuinar. L’aigua bullint a 100 graus ho mata tot», confiava.

Aixirivall i voltants no s’han quedat sense aigua corrent i, per tant, la ciutadania ha pogut continuar usant aigua sanitària (dutxa, vàter),  per rentar plats i roba, per tant, l’impacte no ha estat tan greu. Amb tot, n’hi ha que no se’n fien i un veí confessava que per rentar-se les dents «utilitzo aigua d’ampolla, per si de cas, com que no sabem què conté l’aigua...». A més, al seu fill, afectat de pell atòpica, « li hem de bullir l’aigua per dutxar-se».
Però no tots els casos són tan excepcionals i, en general, el poble viu la manca d’aigua potable amb normalitat. Al restaurant la Borda de les Pubilles no ho viuen amb un gran trasbals ja que «podem posar el rentavaixelles, perquè renta a 85 graus, i tenim aigua sanitària. A la cuina utilitzem més ampolles d’aigua de l’habitual, sobretot per rentar el menjar i bullir, però no ens ha afectat massa», admetia el propietari del negoci.

Aixirivall, per tant, suporta bé no poder ingerir l’aigua de casa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT