PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Veure com s’esvaeix part de l’univers en segons

L’hora de major concentració d’estels es focalitzarà a mitja nit

Per ESTEFANIA GRACIA

Imatge d’arxiu d’una pluja d’estels fugaços.
Imatge d’arxiu d’una pluja d’estels fugaços. | EL PERIÒDIC
Entre 90 i 100 estels fugaços per hora es deixaran veure la propera nit del 12 al 13 d’agost per formar una idíl·lica i llampegant pluja de meteors. Un espectacle de flaixos i aparicions lumíniques que cada any és perseguit pels amants de l’astronomia i els curiosos que no es volen perdre aquesta fugaç visió que proporciona el pas de l’univers.
 
Aquest és un fenomen que es repeteix cada any, i segons informen els meteoròlegs i astrònoms entesos en el camp, en aquesta ocasió, «la pluja d’estels es veurà molt millor que l’any passat, ja que en la passada pluja del 2014, es van comptabilitzar uns 60 o 70 estels per hora en el dia de més concentració». Però també cal tenir present el temps, i és que tot i que no s’espera grans tempestes o mal temporal, sí és possible que els núvols entorpeixin una mica la visió de l’espectacle. 
 
Un altre aspecte que ajudarà a la visió dels astres, és la lluna nova, doncs el dia 14 d’agost, aquesta estarà en la totalitat de la seva fase, fent així que dimecres no hi hagi cap contaminació lumínica provocada pel satèl·lit.
Tot i aquests avantatges, «la majoria dels cossos que passaran, són molt dèbils, i si no s’està en un lloc molt fosc, no es podran veure». Per això, els experts recomanen que si es vol veure la pluja en la seva totalitat, caldrà desplaçar-se a un indret que sigui ‘pur’ i que no tingui cap tipus de contaminació lumínica. 
 
D’aquesta manera, l’astrofísic andorrà Joan Marc Miralles, recomana espais com «el coll de la Botella» per contemplar el fenomen. A més, també esmenta que la millor hora per veure la pluja serà cap a mitja nit, doncs «potser serà el moment en que més concentració hi hagi». D’altra banda, Miralles descarta la zona d’Engolasters com un espai adient per veure els estels, ja que no ofereix «una visió cap al nord est, on estarà la pluja, sinó que la tapa per complet». Aquest fet pot afectar a l’excursió que FEDA organitza per demà aprofitant la pluja esmentada. I és que l’empresa promociona una ruta pel Camí Hidroelèctric d’Engolasters finalitzant la jornada amb una observació de la pluja amb l’acompanyament de dos grans entesos en el camp astronòmic, com l’astrònom Miquel Sistach i l’integrant del Centre d’observació de l’univers del Parc astronòmic del Montsec, Xavier Moli.
 
Tenint en compte aquests fets, qui vulgui gaudir de la pluja i apropar-se més als astres, haurà d’abandonar per unes hores la ciutat i endinsar-se en la foscor de la nit per contemplar els petits centelleigs que oferiran les partícules perdudes de l’univers. Sense oblidar que encara que els estels es podran observar els a simple vista, uns prismàtics o un telescopi, mai estan de més per aquestes ocasions. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT