PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Una competició estel·lar

El ministre Minoves va convocar els arquitectes amb premi Pritzker

Per E. J. M.

Jean Nouvel mostra al ministre Minoves la seva maqueta.
Jean Nouvel mostra al ministre Minoves la seva maqueta. | TONY LARA
L’arquitecte Ángel Borrego va voler documentar el concurs públic internacional que va convocar el Govern per adjudicar la construcció del Museu Nacional. El resultat va ser The competition (2013), un audiovisual que mostra des de dins el funcionament d’un certamen d’aquestes característiques ja que el sector de l’arquitectura és l’únic que se sotmet a competicions semblants.

L’any 2008, l’aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves –amb el Govern del liberal Albert Pintat– va convocar els arquitectes guardonats amb un premi Pritzker (el Nobel d’arquitectura) a presentar un projecte de Museu Nacional per a Andorra, que s’havia de construir a l’espai que ocupa l’antiga caserna de bombers, on ara es construirà The Cloud. Els cinc arquitectes de prestigi que van concórrer al certamen van ser Jean Nouvel, Norman Foster, Frank Gehry, Dominique Perrault i Zaha Hadid. Foster es va retirar de la competició només una setmana després per un canvi en les bases del concurs amb què no estava d’acord (de fet, perquè no volia ser gravat).

Les filmacions en cada despatx d’arquitectura mostren el tarannà i la manera de treballar dels arquitectes estrella. Per exemple, Perrault, Hadid i Gehry no es mullen i deixen la feina en mans dels seus col·laboradors. En canvi, Nouvel copa el documental ja que constantment surt del seu despatx per criticar la feina del seu equip. El rodatge també va seguir el jurat i la presentació pública a Andorra de les maquetes, en què Nouvel, Perrault i Gehry van assistir.

El concurs, però, va coincidir amb unes eleccions generals i un canvi de color del Govern, de liberal a socialdemòcrata. La nova ministra de Cultura, Susanna Vela, va explicar que el nou jurat va declarar desert el concurs perquè cap dels candidats que havien passat a la segona fase –Perrault, Nouvel i Hadid– havien tingut en compte la integració del museu a l’entorn. El Govern va retornar les maquetes als arquitectes i els va pagar 40.000 euros a cadascun per la feina realitzada.

Paral·lelament al desenvolupament del concurs, el Col·legi d’Arquitectes d’Andorra va muntar una exposició en què nou arquitectes van presentar la seva idea sobre el Museu Nacional. Els arquitectes volien reivindicar el dret a presentar-se a un concurs del qual van ser exclosos. Els participants van ser Josep Adserà, Miquel Albós, Patrick García, Marc Monegal, Josep Antoni Montané, Xavier Orteu, Antoni Pol/Zaira Nadal i Alfons Valdés, nou dels cent arquitectes que el 2009 hi havia col·legiats al COAA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT