PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

59 anys de l’accident del primer avió que va aterrar al Principat

L’Arxiu difon en línia algunes de les imatges del sinistre de 1956

Per E. J. M.

Una de les fotografies del sinistre, el 7 d’agost de 1956.
Una de les fotografies del sinistre, el 7 d’agost de 1956. | ARXIU NACIONAL / FONS FÈLIX PEIG
El 6 d’agost del 1956, fa 59 anys, va aterrar  ls prats de Santa Coloma el primer avió que arribava al país, pilotat pel francès Adonis Moulène (1917-1956). L’endemà, però, quan intentava enlairar l’avioneta des de la Margineda va patir un accident mortal. Les pluges del dia anterior van fer que el terreny estigués humit i el pilot no va poder controlar l’aparell que es va precipitar contra el terra. El projecte de construir un aeròdrom al país va quedar aparcat indefinidament. L’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) recorda l’efemèride gràcies als perfils oberts a les xarxes socials, en què difon diverses instantànies del tràgic moment, captades per Fèlix Peig. Les imatges formen part del fons del fotògraf que conserva l’ANA.

El vol de Moulène era d’exhibició per convèncer el Consell General de la possibilitat d’instal·lar un aeròdrom a Santa Coloma. El pilot, antic combatent de la Segona Guerra Mundial, va aterrar sense incidents al camp de Santa Coloma. Les cròniques de l’època conten que Moulène estava eufòric per l’èxit de l’aterratge i no va acceptar la proposta de talar els pollancres del final de la pista a l’hora d’enlairar-se.

L’avioneta es va aixecar després de recórrer 300 metres de pista, però a l’últim moment la roda esquerra de l’aeronau va topar amb un dels arbres i l’aparell va caure uns metres més enllà. El tren d’aterratge es va plegar violentament i va penetrar a la cabina, trencant l’espinada d’Adonis Moulène, que va morir unes setmanes més tard sent traslladat de Tolosa a París.

Fèlix Peig Ballart (Sabadell, 1917-Andorra la Vella, 2007) va ser el fotògraf no oficial del Consell General durant 30 anys (1953-1983), i va ser el primer fotògraf d’Andorra amb una visió de fotoperiodista. El seu llegat fotogràfic de més de 60.000 negatius mostra l’Andorra més política d’uns anys cabdals de l’evolució del Principat. Entre les imatges del seu fons també hi ha  l’espectacular incendi que va destruir el santuari romànic de Meritxell l’any 1972.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT