PUBLICITAT

Confirmats els vuit anys de presó pel delicte de blanqueig de diners

  • Cinc persones van ser condemnades per blanquejar diners provinents del narcotràfic
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

El Tribunal Superior de Justícia va fer pública ahir una resolució mitjançant la qual ratifica una sentència del Tribunal de Corts, emesa en relació amb un delicte de blanqueig de diners. La sentència, del 20 de novembre de l’any passat, condemnava un total de cinc persones a penes que van dels quatre als vuit anys de presó. Dels cinc processats, tres van ser jutjats en rebel·lia per no comparèixer el dia de la vista davant davant del tribunal.

La sentència ratificada pel Superior condemna els processats pels delicte major de blanqueig de diners provinents del narcotràfic, «amb ànim de lucre o formant part d’una associació per delinquir o per blanquejar diners o valors procedents de delictes comesos a l’estranger. A més, se’ls condemna pel també delicte major d’associació il·lícita de malfactors. La pena més important és per a un dels processats en rebel·lia, un home d’origen colombià i nacionalitat holandesa, que va ser condemnat per Corts a vuit anys de presó ferma, una multa de 300.000 euros i l’expulsió del Principat durant vint anys.

Els fets investigats, a partir també de les comissions rogatòries sol·licitades a diversos països d’Europa i d’Amèrica del Sud, van provar un seguit de transaccions immobiliàries falses i el dipòsit en bancs andorrans dels diners obtinguts a partir d’aquestes suposades transaccions. Les operacions es feien a nom de diferents societats de l’Amèrica Llatina, amb transferències posteriors a bancs europeus i americans.

penes inferiors/La resta de condemnats s’enfronten a penes diverses: un d’ells ha de complir set anys de presó ferma i pagar una multa de 150.000 euros, mentre que uns altres dos van ser condemants a cinc anys de presó i multes de 50.000 euros. Finalment, una de les penes és de quatre anys, un de presó ferma.

El Tribunal Superior de Justícia va desestimar ahir el recurs d’apel·lació presentat per l’assistència lletrada d’un home de nacionalitat albanesa, condemnat pels delictes majors de creació i ús de document públic inautèntic. El Tribunal de Corts va dictar sentència el 20 de juliol passat i va condemnar l’home a un any de presó i també a l’expulsió del Principat per a un període de cinc anys.

L’home havia estat immers en un altre procediment per robatori. Va ser llavors que la seva advocada vapresentar un document d’identitat de la República Italiana, que l’acreditava com a Italià. Gràcies a les investigacions fetes a través de la Interpol, les autoritats italianes van confirmar que es tractava d’un document fals –cosa que la lletrada desconeixia–, fet a partir d’una carta d’identitat robada el 13 de novembre de 2006 a la Comuna de Motefusco (Itàlia). Finalment es va comprovar que l’home respon a les inicials T. Ç. i que va néixer el 25 de maig de 1981 a Peshkopi (Albània).

Una de les sentències notificades ahir pel Tribunal Superior de Justícia ratifica una sentència anterior del Tribunal de Corts, dictada el 13 d’abril passat, mitjançant la qual condemnava un home a un any de presó condicional pel delicte major de lesions doloses. Igualment, en la notificació de la sentència, el condemnat va ser informat que es pot beneficiar de l’indult dels coprínceps, de manera que la pena quedaria rebaixada a només quatre mesos de presó condicional A banda de la pena de presó, L. J. G., nascut a Buenos Aires (Argentina) i de nacionalitat alemanya, ha d’indemnitzar el perjudicat amb 2.976,97 euros i a la CASS, amb 73,40 euros.

Els fets pel qual va ser condemnat van tenir lloc durant la matinada de l’11 de desembre de 2006, a les portes de la discoteca Àmbit d’Erts. L’home va donar un cop a la cara d’un altre jove amb un got i li va provocar ferides al pòmul i també damunt de la cella, que van necessitar punts.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT