PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Com votar a les plebiscitàries

L’ANC Andorra explica el sistema de vot per als residents catalans per a les eleccions del 27-S

Per E. J. M.

Cues per anar a votar el 9-N, organitzat per l’ANC Andorra.
Cues per anar a votar el 9-N, organitzat per l’ANC Andorra. | TONY LARA
Només una vintena de persones van assistir ahir a la conferència organitzada per la delegació andorrana de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per explicar com han de votar els residents catalans a les eleccions a la Generalitat de Catalunya del pròxim 27 de setembre: plebiscitàries per a la Generalitat; autonòmiques per al Govern espanyol. L’escassa afluència es pot atribuir a diverses causes: que ens trobem en ple mes d’agost.

El coordinador de l’ANC Andorra, Manel Urindar, va explicar els dos sistemes de vot per als residents: mitjançant el CERA (Cens Electorals de Residents Ausents) o el vot anticipat per correu. El primer cas correspon als residents inscrits a l’Ambaixada espanyola abans del primer de juliol (els que ho han fet després o s’han mudat i no han notificat el canvi de domicili hauran d’anar a l’Ambaixada a preguntar si consten al CERA). Els residents rebran a casa seva –alguns ja ho han fet– els impresos de sol·licitud de vot personalitzats, que s’han de reenviar a l’oficina del cens provincial del lloc de naixement del votant per correu, fax o internet. També hi ha l’opció de descarregar un formulari estàndard a la web de l’ANC. La sol·licitud de vot s’ha de tramitar abans del 29 d’agost.

L’oficina del cens electoral enviarà les paperetes a casa durant la primera quinzena de setembre. Els electors podran votar presencialment a l’Ambaixada espanyola entre el 23 i el 25 de setembre –«escolliu bé», va aconsellar Urindar– o per correu certificat a l’Ambaixada espanyola. «L’Ambaixada ho guarda amb molt d’amor i ho envia mitjançant valisa diplomàtica», va assegurar el coordinador de l’ANC. «O no», va respondre algú del públic.

L’altra opció consisteix en emetre el vot anticipat per correus espanyols. Urindar va recomanar fer-ho des d’una oficina de correus en territori català o espanyol (per exemple, des de la Seu d’Urgell). Primer cal tramitar la sol·licitud de vot i l’oficina del cens electoral enviarà la documentació a una adreça de territori espanyol. Després cal enviar el vot mitjançant correu, des de la mateixa oficina.

El vot d’un resident estranger no és senzill, per això l’ANC vol fer molta pedagogia, perquè ningú es quedi sense votar per no conèixer els tràmits. L’ANC n’informa mitjançant la seva pàgina web (‘andorra.assemblea.cat’), al telèfon 694 545 i també ho farà presencialment a la Llacuna.

«Compreu cava perquè segur que guanyem», va sentenciar el representant de l’ANC.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT