PUBLICITAT

Homenatge als cuiners

  • Cal Serni acull un acte de reconeixement als restauradors més veterans
E. A. C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Participants a l'acte d'ahir. Foto: EL PERIÒDIC

La cultura gastronòmica del Pirineu perviu, s’enriqueix i es dóna a conèixer als paladars foranis gràcies a desenes de cuiners anònims que, darrere dels fogons, desenvolupen el seu art. Sembla lògic, doncs, que se’ls reconegui la feina feta dia a dia, any rere any. Lògic, però fins ara mai ningú no ho havia fet.

La Casa Rural Cal Serni de Calvinyà (Alt Urgell) acull demà un acte d’homenatge als cuiners, i les cuineres, d’Andorra i la comarca de l’Alt Urgell que porten 30 anys o més exercint l’ofici. L’acte, que es va presentar ahir a la Unió Hotelera (UH), compta amb el suport del Departament de Turisme del Govern d’Andorra i també del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, a més de diversos ajuntament de la zona. En total, es lliuraran diplomes acreditatius a 35 cuiners d’Andorra i 21 cuiners de la comarca veïna de l’Alt Urgell.

Segons va explicar Xavier Palou, president de la UH, la tasca d’identificar els cuiners ha estat força laboriosa i «és possible que ens haguem deixat algú». Per aquest motiu, Palou va voler demanar disculpes per avançat, si és que realment es dóna el cas, i va assegurar que, si la iniciativa té continuïtat, això permetrà no només homenatjar els cuiners a mesura que vagin complint 30 anys darrere dels fogons, sinó també aquelles persones que, per error, no hagin figurat a la llista original.

Els homenatjats rebran un trofeu inspirat en el momument instal·lat recentment al jardí zen de Cal Serni, de reconeixement a la desapareguda Dolors Ribes –vinculada estretament també amb la restauració de la Massana. El seu fill, i president de l’Associació de Turisme Rural de l’Alt Urgell i Cerdanya, Josep M. Troguet, va insistir en la importància de fer un reconeixement «en vida» dels cuiners. El nom dels homenatjats s’incorporarà a l’escultura, en unes plaques d’argila.

Escultura ‘in memoriam’

L’escultura d’homenatge a la desapareguda restauradora Dolors Ribes és obra del dissenyador urgellenc Gerard Moliné. El momument està format per quatre pedres d’aglomerat que estan situades damunt d’una làmina d’aigua. A més, totes elles estan recobertes parcialment amb culleres d’acer.

«Les culleres són l’element de tast que han fet servir els cuiners des de la prehistòria», va aclarir Troguet. El restaurador va explicar la resta dels elements que configuren el conjunt escultòric: «Les pedres són de conglomerat i es van trobar en aquesta zona, tot i que no és propi d’aquí; l’aigua és l’element sobre el que es basa tota la cuina. El jardí zen era el lloc idoni per ubicar-hi el monument, que convida a reflexionar sobre la gastronomia». Les pampallugues del sol sobre l’aigua i l’acer fan visible el monument en 33 municipis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT