PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Orgue&nd, la nova marca del festival dedicat a l’orgue

L’Associació Amics dels Orgues vol que l’instrument sigui patrimoni

Per E. J. M.

Ignacio Ribas, director artístic del Festival internacional Orgue&nd, organista titular de Sant Esteve.
Ignacio Ribas, director artístic del Festival internacional Orgue&nd, organista titular de Sant Esteve. | ÀLEX LARA
Festival internacional Orgue&nd Principat d’Andorra. És la nova denominació del fins ara Festival internacional d’orgue, organitzat per l’Arxiprestat d’Andorra, l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà. L’entitat bancària ha abandonat la gestió de l’esdeveniment però en continua sent el patrocinador principal. El festival, per tant, evoluciona amb una marca pròpia, que juga amb els conceptes per oferir molt més que un concert interpretat amb l’instrument de vent. El festival, que compleix setze edicions, se celebrarà durant el mes d’agost en les tres esglésies en què hi ha orgue. «Volem ser una plataforma cultural i, a més, atreure turisme cultural», va insistir Ignacio Ribas, director artístic de l’esdeveniment i organista titular de Sant Esteve.

El primer concert serà el 10 d’agost a l’església d’Andorra la Vella, amb Fausto Caporali, que posarà en directe la banda sonora a la pel·lícula L’heroi del riu (Buster Keaton, 1928), que es projectarà a la capella. El mateix escenari acollirà, el 12 d’agost, el concert de l’organista russa Monica Melcova, que interpretarà música del segle XVI.

L’organista Johannes Ebenbauer i el trompetista Siegfried Koch oferiran un diàleg entre la música italiana i l’austríaca el 15 d’agost a l’església de Sant Pere Màrtir.

El Festival també té espai per als joves intèrprets i, enguany, Mar Vaqué (1994) oferirà un programa basat en els diàlegs i contrastos entre l’orgue antic i el modern, el 17 d’agost a l’església de la Massana. Vaqué també tocarà Et puis, et puis encore?, una composició de Jean-Pierre Leguay creada per a l’orgue de la Massana.

Finalment, el 19 d’agost, de nou a Sant Esteve, actuarà el duet Míriam Cepeda (orgue) i Luís A. Requejo (clarinet).

BÉ D’INTERÈS CULTURAL / Com a novetat, el públic tindrà l’oportunitat d’assistir a tres jornades de portes obertes per conèixer els orgues. Els organistes titulars els mostraran com funciona i faran demostracions. L’Associació Amics dels Orgues ha reclamat en més d’una ocasió que els tres instruments siguin declarats béns d’interès cultural «per poder optar a més ajudes, promoció, etcètera». Amb l’anterior ministeri de Cultura van iniciar converses que es volen reprendre perquè es consideri l’opció d’incloure els tres orgues en la llista de patrimoni cultural del país.

El d’Escaldes-Engordany és el més antic, creat per De Graaf l’any 1978, i és un orgue per interpretar, sobretot, música barroca. L’orgue d’Andorra la Vella, obra de Georges Danion, és de 1991, i és un instrument simfònic. L’instrument de la Massana és el més modern, del 2007, dissenyat per Joaquín Lois, i està pensat per interpretar música ibèrica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT