PUBLICITAT

Els administradors de Capesa es reuneixen per avaluar la crisi

L’empresa subministradora d’aigua a Escaldes no va rebre ahir cap queixa pel tall del servei

Compareixença per explicar la crisi de l’aigua, la setmana passada.
Compareixença per explicar la crisi de l’aigua, la setmana passada. | ANA / N. B.
El Consell d’administració de Capesa, la companyia subministradora d’aigua potable a la parròquia d’Escaldes-Engordany, es reuneix demà, extraordinàriament, per «analitzar en fred en què hem fallat», va avançar ahir el president de Capesa, Eduard López. «Sóc molt autocrític, però hem actuat el més ràpid possible», va assegurar, «això és un país de muntanya i hi ha imponderables, però hi ha gent que es pensa que això és un Estat d’assistits!», va lamentar. El president de l’empresa va expressar el seu agraïment a la gent «que ha entès la situació» i va explicar que «una senyora gran va venir a l’oficina per oferir-se a ajudar a netejar el dipòsit».

López va recordar que l’esllavissada que va embrutar la captació d’aigua de la Plana va ser «un fenomen natural» que no es podia preveure. La contaminació de l’aigua potable va obligar a tallar el subministrament d’aigua a les cases entre 24-48 hores, segons la zona, però fins dissabte al matí no es va donar permís per consumir. «Ja era potable, però havíem d’esperar a tenir els resultats del cultiu realitzat pels tècnics del Govern i que aixequessin la restricció». «Potser hem fallat en la comunicació», va raonar López, «potser hauríem d’haver repartit bidons d’aigua, no ho sé, en parlarem demà al Consell d’administració».

Capesa va obrir ahir el període per atendre i respondre les queixes que vulguin presentar els abonats/usuaris de la companyia i que vulguin reclamar danys i perjudicis. Ahir no se’n va formalitzar cap. Aquells que vulguin queixar-se formalment han d’omplir els formularis que els entregaran a Capesa –presencialment o per correu electrònic– i justificants dels perjudicis causats pel tall d’aigua. López va comentar que, en els últims dies, han rebut comentaris i queixes per correu electrònic, com un home que reclama l’import d’un sopar en un restaurant perquè en no tenir aigua o va poder cuinar a casa. Evidentment, totes les queixes que no estiguin justificades i reclamades per la via establerta no es respondran.

López també va lamentar les dures crítiques i acusacions que l’oposició va llençar a Capesa durant la sessió de Consell de Comú celebrada dilluns passat. El president de la companyia va recordar que «tenim Pla estratègic», «pla B» –la construcció de la nova captació d’aigua i dipòsits a Ràmio, iniciada una setmana abans de l’esllavissada després de reclamar-la durant tres anys– i, a més, «tenim el millor enginyer, i que no s’ofengui ningú». «Em sembla bé debatre, però mentides no», va reiterar.

CONNEXIÓ AMB LA CAPITAL / D’altra banda, el cònsol menor d’Andorra la Vella, Eron Estany, va comentar ahir l’opció de connectar les xarxes d’aigua de les dues parròquies perquè «geogràficament és una cosa natural», però va insistir en què fins ara encara no han rebut cap demanda per fer-ho per part del Comú escaldenc. «No hem tingut cap contacte ni hem examinat una cosa que no se’ns ha plantejat», va assegurar.
El president de Capesa va explicar que la connexió s’ha de fer a sota de la rotonda de la Dama de Gel, «i calen estudis i obres que no s’han ni començat». «Per l’orografia, caldria instal·lar unes bombes molt potents a Andorra la Vella per bombejar l’aigua fins a Escaldes». Si la necessitat fos a la inversa seria més fàcil ja que l’aigua baixaria.

En canvi, López va aclarir que ja ha parlat amb la ministra de Salut, rosa Ferrer, i el director de Protecció Civil, Francesc Areny, per connectar la xarxa d’aigües de l’Hospital Nostra de Meritxell amb Andorra la Vella, pel carrer de la Creu Grossa, en cas d’una crisi i que el dipòsit d’emergència del centre hospitalari s’exhaurís. Totes les parts hi estan d’acord i els tècnics ja s’ho han començat a mirar.

Aixirivall encara no pot consumir aigua potable

Una setmana després de la torrentada a Sant Julià de Lòria, Aixirivall segueix sense aigua potable, tot i que el subministrament no l’han perdut en cap moment. La cònsol major de la parròquia, Montserrat Gil, va dir ahir que «els índexs de terbolesa s’han de seguir controlant i els qui ho han de dir són els tècnics del ministeri de Salut, conjuntament amb els nostres que estan fent el seguiment», va declarar a l’ANA. Els resultats de les anàlisis de microbiologia han estat positius, tot i que el nivell de terbolesa encara no és l’òptim per al consum humà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT