PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Conadis comença a definir les mesures urgents de discapacitats

Al setembre es coneixeran quines accions cal emprendre per complir la Convenció de Nacions Unides

Per ESTHER JOVER MARTIN

Reunió dels membres del Conadis per parlar de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, ahir a la seu del Govern.
Reunió dels membres del Conadis per parlar de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, ahir a la seu del Govern. | SFGA
Les Nacions Unides van aprovar, el 13 de desembre del 2006, la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat (CDPD), un instrument que vol fer visibles i defensar els drets de les persones amb discapacitats, dins de la categoria dels drets humans. Andorra va ratificar la Convenció l’abril del 2014 i té un termini màxim de dos anys per presentar a l’ONU un informe amb les mesures que ha pres per implementar la CDPD. El Consell Nacional de Discapacitats (Conadis) es va reunir ahir per començar-ne a parlar i al setembre s’hauran de concretar els temes i definir «la Llei de mesures urgents a prendre per adequar-se a la Convenció», va dir la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, que va presidir la trobada.

La ministra va explicar que s’ha iniciat un procés participatiu amb les associacions que representen les persones amb discapacitats i va qualificar «Conadis com el millor fòrum per parlar-ne». A més, Ferrer va afegir que «tots els ministeris implicats, perquè és una feina molt transversal, han d’analitzar els dèficits legislatius que es troben en les seves àrees en relació a l’aplicació de la Covenció».

Per implementar la Convenció, el ministeri ha contractat un expert assessor, Pep Solé, que ahir també va assistir a la reunió del Conadis. Solé va dir que s’havia revisat exhaustivament «tota la normativa que pot estar en contradicció o que no compleix amb l’esperit de la Convenció». La feina no la poden fer només tècnics de l’Administració, sinó que ha de participar de forma molt activa «la societat civil, que de forma molt vivencial i pràctica expressarà les principals dificultats amb què es troba a l’hora de gaudir dels drets que reconeix la Convenció».

Solé va admetre que «cap Estat del món compleix íntegrament amb tota la Convenció» però va matisar que «en tots els Estats hi ha un estímul important per anar-la aplicant de forma progressiva o immediatament». En el cas andorrà, «es tracta de ser honest, de detallar què s’ha fet, prendre unes primeres mesures urgents i definir els objectius. A la llarga caldrà marcar un pla calendaritzat dels serveis i noves prestacions que fan falta per complir amb la CDPD». L’expert assessor va subratllar que l’objectiu és «canviar les societats i, per això, cal conscienciació, sensibilització i formació».

Els drets de les persones amb discapacitats inclouen tot tipus d’accessibilitat, no només la urbanística, sinó a l’educació, la salut, l’ocupació, etcètera. El vicepresident de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Josep Maria Besolí, no va voler especificar quines són les demandes que les entitats presentaran al setembre. «Avui hem fet un primer contacte, ara hem de consensuar els punts urgents que defensarem al setembre», va aclarir. Besolí va afirmar que «el que tenim clar és que volem ser presents i actius per fer la Llei de mesures urgents».

A la reunió també van assistir la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, la secretària d’Estat d’Ocupació, Caterina Juan, i per la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT