PUBLICITAT

ARSÈGUEL

40ª edició de La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu

El certamen tindrà lloc el cap de setmana a Arsèguel i la Seu

Per JOSEP ROMERO

Un dels grups participants en l’edició de l’any passat de la Trobada
Un dels grups participants en l’edició de l’any passat de la Trobada | El Periòdic
L’organització de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu treballa ja en els preparatius finals de la que serà la 40ª edició del festival, el més antic de música popular dels que se celebren a Catalunya. El gruix dels actes tindrà lloc entre els dies 31 de juliol i 1 i 2 d’agost a la Seu d’Urgell i a Arsèguel. La programació dels concerts s’estendrà, però fins al 8 d’agost a altres llocs del Pirineu i de la plana de Lleida.
Els actes començaran el divendres 31 de juliol a la Seu d’Urgell amb el Concert de les Nacions i continuaran l’endemà  dissabte, 1 d’agost, a Arsèguel, amb la clàssica Trobada amb els Acordionistes del Pirineu. A partir de diumenge dia 2, i al llarg de tota la setmana següent, els actes s’aniran desenvolupant en diverses poblacions del territori. En concret el 4 d’agost a Vilagrassa (Urgell), l’endemà següent a la Pobla de Cérvoles (Garrigues), el 6 d’agost a Castellbó (Alt Urgell) i el 7 del mateix mes a Puigcerdà. 
 
PROGRAMACIÓ/ L’acte d’inauguració de la Trobada tindrà lloc el proper divendres a les 12.30 h amb els Acordonistes del Pirineu 2015 al jardí de l’hotel Andria de la Seu. Hi haurà un concert del dominicà Joaquín Díaz i de l’anglès, Steven Allen.  A banda hi intervindrà el grup Néixer. A la tarda, la plaça del Carme acollirà a partir de les 19.00 h un concert del grup de ranxeres de la capital alturgellenca. 
Ja al vespre, el tradicional Concert de les 15 nacions als jardins del Seminari amb acordionistes procedents de diferents països. L’envelat d’Arsèguel acollirà la Trobada pròpiament el dissabte 1 d’agost. En aquesta mateixa jornada, al migdia, hi haurà un concert al parc de l’Església a Arsèguel amb l’Orquestina del Fabirol mentre que a la Seu tindrà lloc un altre a la plaça de Sant Josep de Calassanç a càrrec de Concert Morena. A les 19.00 h el grup de la Cadiera Coixa oferirà una vetllada musical al parc de l’Església d’Arsèguel. 
El diumenge dia 2, a les 12.30 h, El Pont d’Arcalís oferirà la seva actuació al mateix escenari anterior i a les 18.00 h hi haurà un concert/ball de l’orquestra de les Colònies i dels Tallers d’Arsèguel i de l’Escola Folk del Pirineu. Per la seva part, a la Seu i, a partir de les 19.00 h, la plaça del Mercat serà escenari d’un ball amable de parella protagonitzat pel grup Els Astorets. 
Dilluns dia 3, la plaça dels Oms de la capital alturgellenca a les 20.00 h, serà l’escenari del Gran Concert Catalunya. 
 
HISTÒRIA DE LA TROBADA/ La Trobada, endegada l’any 1976, va ser una iniciativa de l’etnomusicòleg Artur Blasco, que es manté des d’aleshores al front de l’organització, rere la qual hi ha l’Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, amb el suport i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat. 
A més, també hi donen suport l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), els ajuntaments de la Seu d’Urgell i Arsèguel, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Obra Social de La Caixa.
 
ACORDIÓ DIATÒNIC/ En el cas de la cultura popular, i sobretot en la música d’arrel dels Pirineus, l’acordió diatònic n’és la variant més tradicional i la més emprada. Tècnicament, l’acordió diatònic té la singularitat que emet només els sons propis de l’escala en què ha estat afinat. 
Això li restava varietat sonora i durant segle XIX –el període d’auge de l’instrument– li van anar introduint canvis progressivament fins a l’aparició de l’acordió cromàtic. Això va implicar que en el curs del segle XX la varietat diatònica quedés obsoleta i pràcticament desaparegués.
A la dècada dels setanta va començar un procés de recuperació de l’instrument molt lligat a les primeres trobades i festivals especialitzats com el que tindrà lloc a partir del proper cap de setmana a diferents municipis del territori. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT