PUBLICITAT

CANILLO/PLANELLS DE MEREIG

King, el rei dels gossos pastor

José María Pleguezuelos i el seu gos guanyen de nou el Concurs de gossos d’atura de Canillo

Per ESTHER JOVER MARTIN

El gos King, de José María Pleguezuelos,  guanyador de la competició, dirigint el ramat durant la primera prova del concurs.
El gos King, de José María Pleguezuelos, guanyador de la competició, dirigint el ramat durant la primera prova del concurs. | EMILIO PRENAS
Cada maestrillo tiene su librillo, resa un refrany castellà i, d’això, els pastors, en saben un niu. Una dotzena de pastors catalans, espanyols, bascos i francesos –de nou, ni un d’andorrà– van competir ahir a la 27a edició del Concurs de gossos d’atura de Canillo, que cada any se celebra als Planells de Mereig. José María Pleguezuelos i el seu formidable gos King es van fer amb la victòria per segon any consecutiu.

King va ser el millor gos a l’hora de completar les dues proves del certamen de gossos d’atura. En la primera, seguint les indicacions del pastor, els gossos havien de passar pel costat d’unes banderoles, aturar-se quan ho assenyalés el jurat i dirigir un ramat d’ovelles –un d’ells bastant rebel– al centre del tancat i, a continuació, i després que el pastor agafés l’esquella blanca que portava una ovella, els cans havien de fer passar el bestiar per la portella de la dreta o de l’esquerra, segons la decisió del jurat. Per completar la prova els pastors tenien sis minuts i els que van superar el temps no van passar a la segona ronda.

La prova decisiva, en què van competir sis pastors, consistia en què els gossos havien d’aconseguir portar el ramat d’ovelles dins d’un tancat i fer-lo sortir en un temps màxim de cinc minuts. Només dos gossos, King i Bandit, ho van aconseguir. Algunes ovelles eren realment malcarades i es van enfrontar als cans que les guiaven pel recinte. El públic reunit ahir als Planells de Mereig va saber respondre els esforços dels gossos i els pastors amb generosos aplaudiments.

La jornada del certamen va començar, com és habitual, amb el tradicional esmorzar amb els pastors. La prova, que forma part del calendari del Campionat de la Federació Catalana de concursos de gossos d’atura, l’organitza l’Associació del Concurs de gossos d’atura de Canillo, amb el suport del Comú de Canillo. La competició sempre reuneix nombrós públic que vol veure de ben a prop com s’espavilen els bonics gossos –la majoria de la raça Border Collie, tot i que també hi havia un pastor belga i d’altres encreuaments– i com segueixen les instruccions dels seus pastors, que amb ordres curtes i precises, ja sigui en francès, en basc i, fins i tot, en anglès, indiquen als gossos per on han de dur les descarades ovelles.

Després de finalitzar les dues proves i mentre el jurat deliberava, els Castllers d’Andorra i els Margeners de Guissona van oferir un espectacle casteller, amb pilars de quatre i un 3de6 de germanor, aixecat entre les dos colles, entre d’altres construccions. Finalitzada l’actuació castellera, el jurat va anunciar la classificació que va enfilar al capdamunt Pleguezuelos i el gos King. El pastor va ser obsequiat amb una txapela bordada pels membres de l’Euskal Extea i amb un mocador de la Colla Castellera d’Andorra.

Per ordre de menys a més, és a dir, de la dotzena a la primera posició, la classificació va ser la següent: Javier García i el gos Raig; Víctor García i la gossa Enya; Miquel Díaz i el gos Ben; André Collovert i el gos Drouppie; Ismael Boix i el gos Dover; Juli Baillot i la gossa Xispa; Iñaki Plazaola i el gos Bat; Albert Hualde i el gos Argí; Juan Mihura i el gos Gringo; en tercera posició, Hilari Novillo i la gossa Winnie; en segon lloc, Paul de Silva i el gos Bandit i, en primer lloc, com ja sabem, Pleguezuelos i King.

Els premis també reconeixen el pastor més ben endiumenjat –amb la vestimenta més tradicional–, guardó que va recaure en Collovert.

I si hi hagués un premi al gos més especial, enguanya se l’hauria endut Bandit ja que va demostrar que sap comptar i, fins i tot, multiplicar! El seu amo li va indicar el número tres, i Bandit va lladrar tres vegades, i després li va dir 3x2 i el gos va fer sis lladrucs. Truc? Potser sí, però els espectadors es van entusiasmar.

Els ramats també es mereixerien un reconeixement ja que van aguantar estoicament les dues hores de concurs. Hi havia dos ramats que s’anaven rellevant cada tres participants. En un d’ells hi havia més d’una ovella desobedient que es va endur alguna mossegada...

Entre les anècdotes, l’speaker va anunciar que s’havia trobat al mig del tancat una clau d’un vehicle Renault que, sens dubte, se li havia caigut a un pastor participant. Coses de la modernitat...
Després del certamen i l’entrega de premis, es va celebrar un dinar de muntanya per a tots els que es van voler quedar a rematar la jornada. El dinar valia 15 euros.

La prova a Canillo ha estat la segona de les que formen part del Campionat de gossos d’atura: la primera va ser a Osseja (Alta Cerdanya), i les següents del calendari, totes en poblacions catalanes, seran a Prades (Baix Camp); a Llavorsí (Pallars Sobirà); a Castellar de n’Hug (Berguedà); a Ribes de Freser (Ripollès), i l’última prova, a Castellterçol (Moianès).

L’any que ve, l’últim diumenge de juliol, els gossos d’atura tornaran als Planells de Mereig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT