PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Marín lamenta no disposar d’una alternativa al dipòsit de la Plana

La cònsol d’Escaldes se suma a les declaracions de Gil i demana al Govern més manteniment als rius

Per EL PERIÒDIC

El president de CAPESA, Eduard López, explicant els fets succeïts a la conca de Claror, dimecres passat.
El president de CAPESA, Eduard López, explicant els fets succeïts a la conca de Claror, dimecres passat. | ANA / B. N.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha admès que «en el segle XXI sempre s’ha de tenir un pla B i no el teníem», referint-se a l’afectació del dipòsit d’aigua que va deixar la parròquia sense aigua potable durant més de 72 hores. La cònsol s’ha referit al nou dipòsit de la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (CAPESA), que ha trigat sis anys a començar-ne les obres per diferents motius administratius i que d’estar en funcionament hagués pogut subministrar aigua per al consum després de la torrentada de dimarts passat.

Marín ho va declarar ahir a l’ANA durant la celebració del tradicional Ball de santa Anna, amb motiu de la festa major de la parròquia. La cònsol també va aprofitar la diada per demanar al Govern que «es posi» amb la neteja dels rius, tot i que va admetre que al nucli urbà l’Executiu «ja es preocupa de fer la neteja» i que, a la parròquia d’Escaldes-Engordany, la manca de neteja no va ser un factor determinant en els efectes de la torrentada de la setmana passada. El cap de Govern, Toni Martí, també va assistir a l’acte festiu però no es va pronunciar respecte la neteja dels rius i torrents.

ANTECEDENTS / El Comú d’Escaldes-Engordany va convocar una sessió d’urgència el passat 15 de maig per aprovar la cessió d’una parcel·la a la Plana, on CAPESA ja ha començat a instal·lar un nou dipòsit d’aigua per al subministrament de la ciutadania. El projecte s’havia iniciat amb el mandat de Toni Martí, quan era cònsol major de la parròquia, però el fet que sigui una zona amb molts propietaris i diferents temes administratius per resoldre van fer que la creació del pla especial fos «molt complicat» i es retardés, segons ha manifestat la corporació.

El nou dipòsit hauria ajudat en la crisi d’aigua que s’ha patit a la parròquia després de les torrentades de dimarts passat que el van embrutar i van fer que l’aigua no fos apta per al consum humà. Per això, Marín va insistir que «sempre s’ha de tenir un pla B i la veritat és que no es tenia, però, la corporació i CAPESA hi hem estat per tenir-lo». El nou dipòsit ha d’estar llest en un termini màxim de deu mesos.

COMPETÈNCIES / Quant a la neteja dels rius, Marín ha reconegut que no ha sigut un problema en el cas escaldenc, però s’ha sumat a la cònsol de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, per fer arribar al Govern «que hi hagi una partida per a la neteja dels rius, que és important i necessari». «Els que estan cap amunt no estan tan nets, però al nucli [urbà] el Govern ja es preocupa de fer la neteja i canalització i està al dia», ha dit Marín a l’ANA, que, amb tot, ha demanat que «s’hi posin i es netegin bé». La cònsol laurediana ha comentat que és el moment de parlar de les competències en el manteniment dels rius i compartir-la entre Govern i comuns si és convenient.

Sense aigua potable des de dimarts fins dissabte al matí

Dissabte 25 de juliol, cap a les 10 del matí, el Comú d’Escaldes-Engordany anunciava que l’aigua potable que arribava a les llars de la parròquia ja era apta per al consum humà. Van ser més de tres dies sense poder beure l’aigua que rajava de l’aixeta, tot i que el subministrament ja feia hores que s’havia restablert amb normalitat. La forta tempesta de dimarts passat a la tarda va provocar una esllavissada a la zona de Claror, a Perafita, de manera que es va contaminar la captació i el dipòsit d’aigua de la Plana, que subministra la parròquia. Dimarts al vespre l’aigua va començar a sortir molt bruta, plena de terra i sediments, i es va optar per tallar l’aigua. Durant el dimecres es va buidar el dipòsit per procedir a la seva neteja. A partir de les nou del vespre de dimecres l’aigua va anar tornant progressivament a les cases, tot i que en alguns zones va tardar hores. Dijous encara hi va haver algunes incidències però durant la jornada es va restablir el subministrament d’aigua. Amb tot, es va advertir que no era apta per al consum de boca fins que les anàlisis dels tècnics de Medi Ambient ho verifiquessin. Divendres, la zona de Can Noguer va estar un parell d’hores sense aigua mentre es netejava el dipòsit però ja tothom tenia aigua corrent, tot i que no potable. Finalment, dissabte el servei va tornar a la normalitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT