PUBLICITAT

La crisi venç el reglament per facilitar l'obertura de comerços

  • Sis mesos després de la seva posada en funcionament les altes de nous establiments han disminuït el 20%
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un establiment comercial tancat a la capital. Foto: ONA MORANTE

El Reglament per a simplificar les sol·licituds d’obertura de comerç va entrar en funcionament el passat mes d’abril. Amb la seva entrada en vigor es reduïa fins a cinc dies hàbils el procés per obrir un establiment, i el Govern presentava així una mesura per incentivar l’activitat comercial i fer front a la situació de crisi econòmica. Sis mesos després, però, el balanç no és satisfactori. S’han donat d’alta un total de 293 comerços, 61 menys que en el mateix període de l’any passat, d’abril a setembre. Llavors es van donar d’alta 354 comerços, el 20% més que aquest any.

Xavier Granyó, de la Unitat de Comerç i Inspecció, integrada al ministeri de Turisme, Comerç i indústria, va apuntar la «difícil situació econòmica que travessa la nostra economia» com a causa de la manca d’èxit del reglament, així com pel fet de tractar-se d’una normativa molt nova i per la «minsa difusió que de moment se n’ha fet». Aquest darrer aspecte es constata també observant el nombre de comerciants que han fet ús del reglament des de la seva posada en funcionament. Només 57 de les 293 sol·licituds d’obertura, és a dir, el 20%, s’han tramitat a partir del nou reglament. Les restants han seguit el procediment habitual, que s’allarga setmanes.

Aquesta proporció del 20% és la mateixa si s’afegeixen a aquestes dades les sol·licituds de modificació de comerços (trasllats, ampliacions o reduccions d’activitats, canvis de noms comercials, etc.), que d’abril a setembre han estat 213. Amb tot, lluny queden les previsions realitzades durant l’anunci de l’aplicació del procediment simplificat per a obrir comerços, que xifraven en el 70% els titulars que es beneficiarien d’aquesta nova mesura governamental.

Tot i això, Granyó va apuntar que en el darrer mes s’ha vist una aposta més ferma per utilitzar el reglament. De les 42 sol·licituds d’obertures, 14 ho han fet per procediment simplificat. És a dir, el 33% del total, superant així la xifra mitjana del 20% d’aquests sis mesos. Ara caldrà veure si la proporció segueix augmentant.

Mantenint la línia d’optimisme, el que sí que ha constat la Unitat de Comerç i Inspecció és que l’aplicació del reglament funciona correctament i segons els terminis de cinc dies previstos, «la gran majoria dels casos tramitats han pogut iniciar les activitats dins del termini legal establert», va assegurar Granyó.

UN ANY A LA BAIXA / Les xifres anuals també mostren una tendència a la caiguda del nombre de noves iniciatives comercials que es registra al país. En els tres primers trimestres de l’any, un total de 760 persones o empreses han iniciat peticions al ministeri, ja sigui per obrir o per modificar aspectes d’un establiment comercial. Aquest mateix nombre va ser de 1.146 durant tot el 2009, 708 per a obrir un comerç i 438 per a efectuar modificacions.

Fent una estimació ponderada de les dades, i si es manté el ritme d’aquest any, la xifra se situarà més pròxima als 1.000 que als més de 1.100 de l’any passat. Les dades indiquen que la crisi segueix afectant el sector comercial i que, de moment, no es percep certa millora pel que fa a la dinamització del comerç i a la iniciativa privada. Prenent com a referència el darrer més del qual es tenen dades, el setembre, les xifres indiquen que hi ha hagut dues obertures menys i les mateixes baixes que el mateix mes de l’any passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT