PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Superior permet treballar a una lletrada de Nicaragua

El Govern no volia que exercís l’advocacia per manca de reciprocitat

Per E. J. M.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha desestimat el recurs d’apel·lació que el Govern havia interposat contra la decisió del Tribunal de Batlles de permetre l’exercici de l’advocacia a una lletrada de nacionalitat nicaragüenca argumentant manca de reciprocitat amb el seu país d’origen. L’advocada, per tant, podrà exercir al Principat.

L’advocada va sol·licitar l’autorització per poder treballar com a advocada al Principat però el Govern li va denegar l’abril del 2014 (amb confirmació el juliol següent). L’argument al·legat era «que no es considerava acreditat el requisit de la reciprocitat, que permetés l’exercici efectiu de la professió als ciutadans andorrans al país d’origen de la interessada», segons s’explica en els antecedents de fet de la sentència del TSJ. Segons la representació legal de l’Administració, per acceptar la sol·licitud d’exercici de la professió a Andorra s’exigeix reciprocitat en igualtat de condicions i, a Nicaragua, l’aspirant a lletrat ha de seguir un procediment complicat i obtenir un diploma sobre legislació nicaragüenca.

El TSJ ha desmuntat una per una les argumentacions del Govern recordant que la Llei d’inversió estrangera «en cap moment exigeix que la reciprocitat suposi el trasllat del règim jurídic aplicable a les persones andorranes a l’estranger, qual cosa no seria oposable a cap Estat estranger a defecte de conveni internacional i, sobretot, buidaria molt probablement de contingut la voluntat del legislador, tota vegada que persegueix atreure l’emprenedoria, el talent, la innovació i el coneixement i reduir el proteccionisme». És a dir, que el TSJ no entén perquè es vol impedir l’exercici professional d’una advocada de Nicaragua ja que xoca contar l’esperit de l’obertura econòmica.

Els magistrats també argumenten que «no es poden apreciar obstacles legals o de caràcter processal que impedeixin als andorrans l’exercici de la professió d’advocat a Nicaragua, en condicions equiparables a les que s’apliquen als nacionals d’aquell país». També recorden que per exercir l’advocacia a Andorra els lletrats també han d’acreditar un certificat d’aptitud i formació sobre legislació andorrana.
El Col·legi d’Advocats s’ha queixat reiteradament que la reciprocitat entre advocats amb Espanya no es compleix per la part espanyola, i ara es demana a Nicaragua.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT