PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Primera restauració a fons del retaule de la Pietat

La peça renaixentista es conserva en el seu emplaçament original

Per EL PERIÒDIC

Desmuntatge del retaule de l’església de la Pietat, ahir.
Desmuntatge del retaule de l’església de la Pietat, ahir. | RÀDIO SEU
El retaule de la Pietat serà restaurat a fons. La peça de gran format, realitzada en fusta entre 1548 i 1550, és d’estil renaixentista. Les policromies requereixen una neteja integral, i el retaule arrossega pèrdues d’elements decoratius, esquerdes i obertures de fusta, a més d’aixecaments puntuals de les capes de preparació. El retaule està situat al presbiteri de l’església de la Pietat, que actualment forma part de les instal·lacions del Museu Diocesà d’Urgell.

El retaule va ser encarregat per la comunitat de preveres de la Pietat a l’escultor Jeroni Xanxo i va ser pintat l’any 1573 per Antoni Peitaví. Al centre, dins una fornícula, presideix el retaule l’escultura exempta de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda, i als altres compartiments es presenten escenes de la infància i de la Passió de Jesús. A la predel·la, hi ha els quatre evangelistes i, en nínxols més petits, quatre Sants Pares de l’església. A la part superior, a banda i banda, hi ha dos medallons amb els patrons de la Seu d’Urgell i del Bisbat d’Urgell: Sant Ot i Sant Ermengol. Déu Pare corona el gran retaule de gran valor artístic.

El desmuntatge del retaule va finalitzar ahir i serà traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix, per dur-hi a terme els treballs de conservació i restauració, els primers que se li practiquen des del segle XVI. El retaule tornarà al Museu Diocesà a finals d’any, i tornarà a col·locar-se al seu emplaçament original.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT