PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

França vol recuperar el seu pes en les importacions comercials

Les perspectives són bones i el cap de Govern afirma que el comerç gal s’ha d’augmentar

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, amb el cap de Govern al costat, durant el seu discurs d’ahir.
L’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, amb el cap de Govern al costat, durant el seu discurs d’ahir. | EMILIO PRENAS
França vol recuperar el pes comercial que fa anys tenia a Andorra. A poc a poc, els productes espanyols han anat guanyant terreny i, actualment, el 64% de les importacions provenen de França. La intenció, però, és recíproca: «La voluntat comuna de reequilibrar i estrènyer les relacions econòmiques francoandorranes pren cos», va manifestar ahir l’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, durant la recepció oficial per celebrar el 14 de juliol, la Diada nacional francesa. La diplomàtica, però, va puntualitzar que «una part dels productes francesos consumits al Principat arriben via Espanya» i va aportar-ne dades: 201,2 milions d’euros l’any 2014 davant dels 204,6 milions d’euros del 2013. «I la millora es confirma en els primers mesos del 2015».

El cap de Govern, Toni Martí, va ratificar les paraules de l’ambaixadora: «Els lligams comercials d’un costat i de l’altre s’han d’enfortir. Hi havia hagut una època en què la balança comercial estava equilibrada. Guardem el bo que tenim dels intercanvis comercials amb Espanya i mirem també d’augmentar-les amb França perquè és possible».

Durant el discurs, De Matha va insistir en les excel·lents relacions econòmiques que hi ha entre tots dos països i va exemplificar-ho amb l’obertura d’Andorra a les inversions estrangeres, amb la rúbrica del conveni de no doble imposició amb França i la primera missió empresarial celebrada a Tolosa entre Andorra i Migdia-Pirineus. De fet, a finals d’any, se celebrarà a París una trobada francoandorrana amb el ministre d’Economia francès.

Desdoblament d’Ax-les-Thermes / L’ambaixadora va afegir que «el reforçament de les relacions passa per la millora de les infraestructures. És vital». Segons De Matha, el secretari d’Estat de Transports, Mar i Pesca, Alain Vidalies, que va acompanyar el primer ministre francès, Manuel Valls, en la seva visita oficial a Andorra, «ha convingut continuar a treballar activament les millores». «El desdoblament d’Ax-les-Thermes s’acabarà l’any 2016», va garantir l’ambaixadora francesa.

Per la seva part, Martí va afirmar que les obres del desdoblament estan molt avançades, com va poder comprovar in situ en el seu viatge de retorn des de Tolosa de la missió empresarial amb Migdia-Pirineus. «No és fàcil dedicar tants milions al desdoblament d’Ax-les-Thermes, i més perquè França també té dificultats per quadrar el pressupost». Quan finalitzin els treballs de la nova carretera viatjar d’Andorra a Tolosa serà més curt. «És impossible invertir 800 milions d’euros en desdoblar des d’Ax-les-Thermes al túnel del Pimorent, però hi ha voluntat de millorar», va precisar. «La RN20 és una via nacional que, dins del Pla infraestructura europea, enllaça Barcelona amb Amsterdam». A més, es treballa en un pla d’actuació en cas d’allaus.

10 anys més d’educació / El cap de Govern també va voler destacar, tot i que De Matha no ho va dir en el seu discurs, que l’Assemblea Nacional francesa votarà en breu que el sistema eductiu francès continuï implantat a Andorra almenys durant una dècada més.

L’ambaixadora va considerar el sistema educatiu francès un èxit, amb 3.600 alumnes, i va destacar que «el 75% dels joves diplomats durant l’any 2015 [al Lycée Comte de Foix] han escollit França per continuar els seus estudis. (...) Després d’un temps de desamor, els joves batxillers –i això inclou els del sistema andorrà– reprenen el seu interès per als estudis superiors a França. És un bon senyal. Dóna confiança, si n’hi havia necessitat, en el futur de les relacions francoandorranes». De Matha va explicar que a finals d’any es desplaçarà a Andorra una missió de l’agència Campus França per completar la informació universitària que ja ofereix el Lycée.

Finalment, i com no podia ser d’una altra manera davant de tota la plana màxima institucional del país, de tots els estaments i poders, l’ambaixadora va expressar el seu suport per com el Govern està encarant l’afer BPA i Martí va recordar que el primer ministre Valls també els havia felicitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT