PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Combatent desigualtats

Afers Exteriors reparteix 200.000 euros entre sis ONG que actuen en països en desenvolupament

Per Esther Jover Martín

A l’esquerra, hora de l’esbarjo en un dels centres Don Bosco de Bolívia i, a la dreta, l’equip de Daktari agafant mostres d’una vaca a Mgahinga.
A l’esquerra, hora de l’esbarjo en un dels centres Don Bosco de Bolívia i, a la dreta, l’equip de Daktari agafant mostres d’una vaca a Mgahinga. | Cooperand
Quan un país passa dificultats econòmiques, l’ajuda per als països en vies de desenvolupament sovint passa a un segon pla o no és ben vista per un sector de la ciutadania, que argumenta que «primer, els de casa». Afortunadament, encara hi ha moltes organitzacions que aposten per seguir contribuint al progrés de moltes societats del (mal) anomenat Tercer Món. El ministeri d’Afers Exteriors publica anualment el Pla rector de la cooperació al desenvolupament, en què especifica els criteris d’atorgament de subvencions. Enguany, les entitats beneficiàries han estat sis: Fundació Ibo Àfrica, Cooperand amb Llatinoamèrica, Comitè d’Andorra per l’Unicef, Aigua de Coco, Infants del Món i Daktari. Entre les sis ONG s’han repartit 191.324 euros, amb aportacions entre els 16.000 i els 40.000 euros.
 
La Fundació IBO Àfrica desenvoluparà a Madagascar el projecte Pla d’acció global per reforçar la capacitat de resposta en salut maternoinfantil dels serveis públics provincials de salut del districte d’Ibo (a la província de Cabo Delgado), a Moçambic.
 
L’ONG va obrir fa anys un centre nutricional a Ibo que funciona molt bé, i ara ha fet un estudi nutricional a l’arxipèl·lag d’Ibo. L’acció beneficiarà 2.000 persones, sobretot infants, perquè  actuarà en dones embarassades i lactants i noies joves per donar-los suport nutricional i evitar que els nadons neixin desnodrits.
 
A Bolívia, Cooperand treballa als centres Don Bosco, que escolaritza infants del carrer o en risc d’exclusió i els forma en formació professional de fusteria, jardineria, electricitat, etcètera. L’ONG ha fet una prova pilot d’introducció dels infants i joves a les noves tecnologies i ara desenvoluparà la iniciativa Educació digital al projecte Don Bosco de Santa Cruz. 
 
El programa es desenvoluparà en quatre fases i formarà un miler de joves amb un grau mig en Tècnic de solucions digitals i operador d’ordinador. A més, els estudiants realitzaran pràctiques en empreses i se’ls facilitarà la sortida laboral. Els joves que se seleccionaran per acollir-se al projecte seran els més bon estudiants i els més motivats a complir amb la formació.
 
El Comitè d’Andorra per l’Unicef contribueix amb la subvenció a la millora de l’accés als serveis bàsics de la població autòctona de la República del Congo, és a dir, la gent que aquí coneixem com pigmeus. Els serveis bàsics que inclou el projecte són educació, salut, aigua potable, prevenció del VIH i registre de naixement. En total, beneficiarà unes 88.000 persones del departament de Lékoumou. 
 
Per a les revisions mèdiques, els equips mòbils de metges i infermers es mouen en tot terreny o en canoa per buscar els campaments de nòmades i atendre’ls, i per prevenir el contagi del VIH es fan molts tallers i xerrades. Quant a educació, la infància segueix un programa educatiu especial de dos anys en francès –la llengua oficial del país i de les escoles formals–, però adaptat a les seves tradicions i costums. Per obtenir aigua potable es distribueixen pastilles potabilitzadores o es condicionen fonts. Finalment, també es fan campanyes de registre oficial ja que els nens neixen als boscos i campaments i no tenen documentació, i sense paperassa oficial, ja se sap, no existeixes.  
 
L’activitat d’Aigua de Coco la coneixem bé perquè cada any una coral de joves ve a oferir concerts. El programa per al qual han rebut la subvenció, però, en aquesta ocasió per a la Lluita contra la mortalitat infantil a través de la reducció de la malnutrició al sud de Madagascar, una iniciativa similar a la de Moçambic. El projecte beneficiarà directament més de 6.000 nens i dones de set barris de Toliara, al sud de l’illa. Madagascar és un dels països del món amb més alt índex de malnutrició. El programa actuarà en mares lactants o gestants, infants i adolescents noies; també servirà per elaborar un cens nutricional i, a més, s’organitzaran tallers de formació i sensibilització per a la ciutadania i el personal sanitari.
 
A Cambdoja, Infants del Món desenvoluparà el projecte Educació primària a la llar d’Infants del Món i construcció de pous a la zona del Rohal, una àrea del país asiàtic en què l’ONG treballa des de fa molts anys. L’entitat té una llar a Rohal, que gestiona in situ una noia d’Andorra, que es dedica, sobretot, al reforç escolar amb professors autòctons ja que l’assistència a l’escola formal no garanteix l’accés a estudis d’ensenyament superior. Les classes de repàs han demostrat que augmenta el nivell de l’alumnat i el projecte incidirà en el reforç dels alumnes de primer a sisè grau. En total, el projecte beneficiarà un miler d’escolars.
 
D’altra banda, també es construiran quatre pous a quatre escoles per millorar l’accés a l’aigua potable i al sanejament dels alumnes.
Finalment, Daktari, l’Associació Andorrana de Cooperació Veterinària a l’Àfrica de l’Est, treballa a Uganda, on es desplaça un cop l’any per donar suport veterinari. Amb la subvenció, l’ONG rehabilitarà un canal per fer un embassament d’aigua potable perquè serveixi d’abeurador per al bestiar boví. Se’n beneficiaran més de 6.000 ramaders de la regió de Bascongora. El que acostumen a fer els ramaders, que són nòmades, és portar el bestiar a beure i alimentar-se als parcs nacionals i això provoca conflictes institucionals, a més d’atacs als animals o que morin per infeccions. Amb la bassa s’evitarà que les vaques entrin as parcs.
 
El departament de Cooperació exigeix sempre un informe de seguiment (als sis mesos) i un final (a l’any) de cada projecte subvencionat. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT