PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les vacances dels nens sahrauís perillen per la caiguda de BPA

La Fundació ha finançat durant quatre anys els bitllets d’avió dels infants que vénen a l’estiu

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un grup de nenes sahrauís que han vingut a passar l’estiu a Andorra, el dia de la seva arribada.
Un grup de nenes sahrauís que han vingut a passar l’estiu a Andorra, el dia de la seva arribada. | ADSAPS
Les conseqüències del cas BPA i la desaparició de l’entitat van molt més enllà del bloqueig dels dipòsits, la incertesa per als llocs de treball i la imatge de la plaça financera, ja que també hi ha projectes solidaris que en depenen directament. És el cas del programa Vacances en pau en què participa l’Associació d’amics solidaris amb el poble sahrauí (Adsaps). Des de fa quatre anys, la Fundació BPA pagava els bitllets d’avió dels infants que vénen a passar l’estiu amb famílies d’acollida, però aquesta ha estat l’última vegada –l’entitat ja tenia els diners de l’any anterior–. La continuïtat del projecte perilla si Adsaps no troba un altre banc o una institució que l’ajudi a organitzar l’estada de la canalla sahrauí.

Diumenge passat van arribar a Andorra el grup de nou infants que es quedaran fins al 4 de setembre. Hi havia onze famílies preparades però la nit abans d’agafar el vol des del Marroc, la família d’una nena de 13 anys no la va deixar venir i un nen de 10 anys, que viatjava per primera vegada, va tenir por a l’avió. El Front Polisari coordina el desplaçament de la canalla que viu als campaments de refugiats del Sàhara i, fins ara, els havia permès participar al programa cinc anys seguits, dels 9 als 13 anys. Enguany, però, el termini s’ha ampliat un any més. La presidenta d’Adsaps, Lluïsa Hurtado, admet que «la demanda de nens ha minvat».

La causa de la davallada no es troba només en les dificultats econòmiques sinó també en el malaguanyat afer viscut a Adsaps fa quatre anys –l’expresidenta es va apropiar dels fons de l’ONG–. «És cert que des que va passar el que va passar, va caure la demanda», reconeix Hurtado, «i ara només som quinze socis, comptant els membres de la junta. A Andorra havien arribat a venir fins a una trentena de nens i, enguany, només hi havia 11 famílies disponibles». «Es va crear molta desconfiança i ara ens costa remuntar», lamenta.

A la manca de socis i d’interès per acollir infants sahrauís durant l’estiu, ara s’hi suma la desaparició de BPA. La Fundació BPA pagava el bitllet d’avió de cada infant (uns 600 euros) des que va esclatar l’escàndol amb l’anterior presidenta d’Adsaps. Què passarà l’any que ve? «Haurem de començar a trucar a portes per què l’activitat perilla si no trobem subvencions», comenta. Adsaps no es pot acollir a les subvencions del departament de Cooperació perquè són per a projectes in situ, i en aquest cas són els infants els que vénen aquí. El Comú de la Massana col·labora amb l’entitat amb una ajuda de 600 euros. «Si cada comú ens aportés aquesta quantitat podríem pagar set bitllets d’avió!», aventura Hurtado.

«Les famílies d’acollida són treballadores, no poden assumir la despesa del desplaçament», aclareix. Mentre els infants estan aquí, conviuen com un més de la família, van a la piscina, a la platja, i participen als Casals d’estiu (els comuns paguen cada estada). Però, a més, l’estada els beneficia de dues maneres: d’una banda, «perquè l’educació és bàsica per lluitar contra la pobresa i els nens coneixen una altra visió del món», argumenta Hurtado, i, d’altra banda, perquè «passen revisions mèdiques amb tots els especialistes», gràcies a la col·laboració del Col·legi de Metges.

Les revisions mèdiques són gratuïtes però si es detecta una malaltia i cal un tractament, les despeses són a càrrec de la família d’acollida. A Catalunya, mentre dura l’estada dels infants sahrauís, els nens tenen cobertura sanitària. La presidenta d’Adsaps té pendent una reunió amb la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, per demanar-li que la canalla que ve els dos mesos d’estiu pugui estar coberta per la CASS temporalment. «La majoria de nens no tenen res greu, tot i que molts són celíacs», explica.

Les vacances beneficien la canalla però, sobretot, «ens ensenyen molt valors», subratlla Hurtado.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT