PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La mirada al romànic d’Agustí Rios, amb les maquetes del CAEE

El creador mostra una dotzena de litografies i aquarel·les d’esglésies

Per E. J. M.

L’artista Agustí Rios, davant d’un dels seus gravats, ahir.
L’artista Agustí Rios, davant d’un dels seus gravats, ahir. | ANA
«Aquí tenim un tresor amb el romànic, però està poc aprofitat... I els entorns de les esglésies s’han perdut», lamentava ahir Agustí Rios (Vilanova i la Geltrú, 1945), veí d’Encamp des del 1972. Apassionat de l’art romànic, Rios ha dibuixat i pintat una dotzena de les esglésies romàniques del país, com Sant Joan de Caselles, Sant Miquel de Prats, Sant Romà de les Bons, Sant Esteve de Juverri i Sant Martí de Nagol. Als anys 80 en va fer uns gravats i, en els últims mesos, ho ha repetit però amb la tècnica de l’aquarel·la.

Les seves obres es mostraran durant tot l’estiu a la tercera planta del CAEE, compartint espai amb l’exposició permanent de les maquetes de les esglésies romàniques fetes per Josep Colomé. Cada estiu, el CAEE organitza una mostra relacionada amb el romànic per promocionar la sala per on ja han passat els creadors Galobardes, Judith Pellicer i Carme Solé, entre d’altres.

«Les litografies les vaig fer entre els anys 1983 i 1985, seguint un procés de dibuix amb tinta amb impressió sobre planxa de zenc», va detallar Rios. «Els gravats són una sèrie de 25 que es van exhaurir, i aquí mostro les proves d’artista».

Per fer les aquarel·les, Rios s’ha planta amb el cavallet i el llenç davant de cada església. «És cert que s’ha perdut sortir a pintar la natural, però a mi m’agrada més perquè es capten molts més matisos».
El creador, que es defineix com a un «artesà», va estudiar per ser ebenista a l’Escola d’Arts i oficis i durant l’última dècada s’ha dedicat a la restauració. A més, Rios és professor d’art a Encamp i des de fa molts anys educa els joves en diferents disciplines artístiques. «Ara estic jubilat, però la pintura no l’he deixat mai».

El CAEE aposta fort per l’art romànic i, per això, hi dedica un espai exclusiu i ho complementa amb mostres de diferents disciplines artístiques (ceràmica, pintura) relacionades amb aquest estil que predomina al país,
Una mirada al romànic, d’Agustí Rios, es va inaugurar ahir al vespre i es podrà visitar a la tercera planta del CAEE fins al 10 d’octubre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT