PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’onada de calor s’allargarà encara entre vuit i deu dies més

Urgències no registra cap ingrés per cops de calor

Per JOSEP ROMERO

Un plafó indicant la temperatura en un carrer de la parròquia d’Andorra la Vella.
Un plafó indicant la temperatura en un carrer de la parròquia d’Andorra la Vella. | Tony Lara
Tot i que en les últimes hores les temperatures mínimes han davallat entre 7 i 8 graus, els mapes meteorològics indiquen que la situació tornarà a ser de canícula intensa a partir d’aquest cap de setmana. La continua presència de l’anticicló farà que les temperatures tornin a pujar i es mantinguin elevades almenys fins al dijous dia 16. El director de protecció civil, Francesc Areny, va assegurar que a partir d’avui els termòmetres es tornaran a enfilar i poden tornar a repetir-se episodis de fins a 36 o 37 graus durant les hores centrals del dia.

Les mínimes també aniran a cap munt. Els primers dies del mes de juliol del 2015 s’estan caracteritzant per les altes temperatures, persistents i generalitzades a causa d’un potent anticicló en tots els nivells de l’atmosfera, centrat al sud-oest de les Açores i que s’estén des del nord de l’Àfrica fins al centre i nord d’Europa, tancant el pas a les baixes pressions atlàntiques. Això està provocant l’entrada d’una massa d’origen africà pel sud de la Península, responsable de l’important augment de les temperatures en superfície en els darrers dies.

Cap ingrés a urgències 
 
Tot i l’excepcionalitat de la situació paradoxalment no s’ha registrat, fins ara, cap ingrés per urgències per cops de calor o complicacions derivades, segons van informar fonts de la direcció de l’hospital. De totes formes, les autoritats sanitàries recomanen acudir als centres de salut quan es percebi algun símptoma de cop de calor: febre intensa, sudoració, debilitat, mareig o pèrdua de consciència, especialment en col·lectius vulnerables com ara els infants, la gent gran o els malalts crònics. 
 
Al centre sociosanitari El Cedre des de que van començar les altes temperatures es va extremar la hidratació de forma pautada a nivell individual i el manteniment d’una temperatura de confort adaptada a cada planta, segons l’estat físic de l’intern, seguint el protocol habitual en aquests casos.

Comuns 
 
Aquest episodi de  valors tan alts que es poden repetir ha posat en estat d’alerta als diferents comuns que, en la majoria de casos, han activat mesures excepcionals davant l’elevat risc d’incendis forestals que han prohibit fer foc en terrenys forestals i en la franja que els envolta i alhora, han clausurat qualsevol tipus de barbacoa. Una de les darreres corporacions en afegir-se va ser ahir la d’Ordino que va precintar les graelles dels cinc berenadors de la parròquia. En concret les zones afectades són la Font de la Navina i el Forat Fosc, al Coll d’Ordino; el lloc de repòs de Rialb; i les graelles de Llorts (Ruta del Ferro) i Rialb.(aparcament canya de la Rabassa). 
 
En tot el Principat les autoritats comunals i el Govern han incrementat la vigilància. Entre les mesures preventives fixades pels comuns cal destacar també que no es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo. A més es recorda la prohibició de llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin causar inici d’un foc així com llençar coets, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT