PUBLICITAT

TOLOSA

Andorra captarà turisme asiàtic amb la regió Migdia-Pirineus

Una delegació encapçalada per Martí participa en una missió empresarial a Tolosa

Per EL PERIÒDIC

El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb el president i el vicepresident de la regió Migdia-Pirineus, ahir a Tolosa.
El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb el president i el vicepresident de la regió Migdia-Pirineus, ahir a Tolosa. | SFGA
Andorra i el departament de Migdia-Pirineus buscaran junts turistes al mercat asiàtic. És un dels compromisos al qual es va arribar a la missió empresarial que va tenir lloc ahir a Tolosa per establir contactes entre el teixit empresarial andorrà i el de la regió de Migdia-Pirineus. La delegació andorrana va estar encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí; pels ministres de Turisme i Comerç i Afers Exteriors, Francesc Camp i Gilbert Saboya, respectivament, i una vintena d’empresaris andorrans principalment del sector de les noves tecnologies i el medi ambient. La missió la va liderar el president de la regió de Migdia-Pirineus, Martin Malvy.

Durant la trobada es va posar sobre la taula la possibilitat que es puguin fer accions conjuntes per promocionar els dos territoris als mercats emergents asiàtics, tenint en compte que els atractius turístics poden ser complementaris. El titular de Turisme va afegir que la regió Migdia-Pirineus està començant a promocionar-se als mercats asiàtics, com ja està fent Andorra. El ministre Camp va argumentar que la regió té un patrimoni cultural que es complementa molt bé amb l’oferta comercial i cultural d’Andorra i la voluntat seria crear paquets conjunts i compartir el pressupost de la promoció perquè els turistes xinesos fessin estades de 10 dies compartides entre els dos països, segons informa l’ANA.

CONTACTES EMPRESARIALS / La trobada a Tolosa ha servit de primer contacte entre empresaris dels dos territoris i, sobretot, per posar en contacte l’agència Actua amb la seva homòloga a la regió, Madeeli, i l’agència econòmica Business France. La delegació andorrana va aprofitar el desplaçament per donar a conèixer el model fiscal d’Andorra i el procés d’obertura econòmica, i la recent entrada en vigor del conveni de no doble imposició amb França (CDI).

El cap de Govern va subratllar que sense el CDI firmat i aprovat amb França i la política d’obertura econòmica les empreses andorranes no podrien exportar els seus serveis fora de les fronteres. El Govern va recordar que a partir de les reformes endegades sumades a un model fiscal competitiu i homologable Andorra és pot internacionalitzar.

El Govern i la regió Migdia-Pirineus volen repetir la trobada empresarial l’any que ve a Andorra. A més, l’executiu andorrà i el primer ministre francès, Manuel Valls, ja es van comprometre a organitzar una trobada empresarial franco-andorrana a París encapçalada pel ministre d’Economia, Emmanuel Macron.

La voluntat del Govern és seguir reforçant els lligams de bon veïnatge amb França per poder reequilibrar la balança d’exportacions. El cap de Govern va expressar que «de la mateixa manera que cal seguir diversificant l’economia andorrana tot i conservant els sectors tradicions també cal diversificar els nostres pols d’importació».

Durant la jornada empresarial també es van destacar diversos pols econòmics importants per Andorra com el sector energètic, el clúster de salut i el sector de les noves tecnologies. Ambdues parts també van ressaltar la importància del sistema educatiu francès a Andorra i el gran nombre de joves que trien Tolosa i la futura gran regió de Migdia-Pirineus i Llenguado-Rosselló a nivell universitari. Martí i Malvy van anunciar la voluntat de crear lligams entre els dos territoris a nivell acadèmic ja sigui a través d’universitats de renoms i d’equips d’investigació de prestigi com els contactes iniciats entre el Govern i la Toulouse School of Economics i el seu president, Jean Tirole, premi Nobel d’Economia.

COMPROMÍS CONJUNT / El president de la regió Migdia-Pirineus va manifestar que la jornada empresarial prové d’un compromís pres el desembre passat per poder treballar conjuntament i crear lligams entre les empreses i fer créixer el seu potencial. Malvy va aclarir que amb la nova configuració de les regions aquestes tindran la competència de potenciar les seves empreses i els seus sectors econòmics. Per tant, Andorra disposarà d’un interlocutor directe i de gran pes econòmic i industrial.

Malvy va raonar que la missió empresarial, en què nombrosos empresaris van assistir amb la voluntat d’expandir el seus mercats, fa créixer els lligams econòmics entre Andorra i la regió Midi-Pyrénées.També va insistir que els bons lligams entre els dos territoris ja han conclòs amb projectes interessants com diverses jornades gastronòmiques presentes al Principat que potencien els productes locals de la regió. El setembre que ve, s’organitzarà una setmana gastronòmica a Andorra per donar a conèixer els productes de Migdia-Pirineus.

A la missió de Tolosa també hi van assistir l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, i l’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha. Tampoc hi van faltar la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, i el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT