PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Kiboko, el jeep andorrà que va seguir l’Operació Impala

El tot terreny va ser el vehicle de suport en l’expedició de 1962

Per E. J. M.

La fotografia on es veu la matrícula andorrana al tot terreny.
La fotografia on es veu la matrícula andorrana al tot terreny. | BUTLLETÍ ARXIU NACIONAL
Recorden l’operació Impala? L’any 1962, l’esportista i aventurer Oriol Regàs va proposar a Pere Permanyer a travessar Àfrica, des de Ciutat del Cap fins a Tunísia en moto, un recorregut de 20.000 km. El viatge serviria per promocionar el nou model de Montesa, l’Impala, que s’estava dissenyant. La comitiva la van completar Tei Elizarde, campió d’Espanya de motocross, i els pilots Rafa Marsans i Enric Vernis. A l’equip els acompanyava un vehicle-escombra: un tot terreny amb matrícula... d’Andorra! El Land Rover, anomenat Kiboko, va ser el cotxe de suport dels pilots durant la travessa. L’expedició, en tornar d’Àfrica, va creuar el Principat d’Andorra en el tram final Marsella-Andorra-Barcelona.

A la comitiva també s’hi va sumar Manel Maristany, responsable d’immortalitzar tant en fotografia com en paper tota l’anomenada Operació Impala. Entre les imatges, n’hi ha una en què es veu la matrícula de Kiboko: 2818. El Butlletí semestral de l’Arxiu Nacional d’Andorra del juny 2015 reprodueix la fotografia i informa que a l’Arxiu es pot consultar la documentació relacionada amb el vehicle. Maristany ha explicat el periple en el llibre Operación Impala: 20.000 km en motocicleta a través de África (editorial Cie Dossat, 2000). Les tres motos formen part de la col·lecció Permanyer, que s’exposa al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. I Kiboko, on és?

LA DOCUMENTACIÓ DE CORTS / El Butlletí de l’Arxiu també informa que l’Arxiu del Tribunal de Corts (1347-1959), declarat bé moble d’interès cultural el 26 de gener del 2005, es pot consultar des de finals de juny. El fons aplega la documentació de l’antiga Cort o Cúria del batlle i del Tribunal de Corts o Tribunal dels Veguers. Entre la paperassa «hi podem trobar la instrucció dels processos completa (denúncia, intimes, testimonis, visura, informes, procura, exhort, aprísies, manlleuta), la sentència i l’apel·lació o la mateixa documentació deslligada de la instrucció. La documentació notarial abraça des del 1347, data del document original –tot i que l’Arxiu confessa que només en conserva una còpia– fins a l’any 1864. La documentació més moderna correspon a la generada per l’escrivania. La consulta de la documentació està restringida als 50 anys de la mort de l’afectat, si se’n coneix la data, o als 100 anys de la redacció del document.

D’altra banda, l’Arxiu informa que durant el 2014 va atendre 533 visites a la Sala de consulta i es van donar d’alta al registre d’usuaris 80 nous usuaris/investigadors. El total de fons consultats ha estat de 797, la majoria dels fons judicials  (documents notarials del Tribunal de Corts) i personals (audiovisuals).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT