PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els frescos de Santa Coloma s’exposaran al costat de l’església

Cultura estudia construir un espai annex a l’entorn de protecció del temple romànic

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’entorn de l’església de Santa Coloma, en què es pot observar el monument en la seva totalitat tot i haver un aparcament al costat, ahir a la tarda.
L’entorn de l’església de Santa Coloma, en què es pot observar el monument en la seva totalitat tot i haver un aparcament al costat, ahir a la tarda. | TONY LARA
Sembla que després de gairebé una dècada condemnats a l’ostracisme, els frescos romànics de l’església de Santa Coloma trobaran el seu lloc: un espai expositiu permanent al costat del seu emplaçament original, l’església de Santa Coloma. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va avançar ahir que «estem fent un estudi de la zona i del pressupost» per construir «un edifici semisoterrat a l’entorn de protecció del temple. «Hem d’estar pendents de no afectar la visual de l’església ni el sòl», va afegir.

La ministra va aclarir que, si finalment el projecte tira endavant, serà un espai permanent on exposar els frescos i, a més, hi haurà un espai extra per acollir exposicions temporals. «Serà un edifici de 300-400 metres quadrats i el pressupost ronda els 800.000 euros», va detallar. «Actualment estem en converses amb el Comú d’Andorra la Vella i els propietaris del terreny per a la cessió del terreny», va aclarir Gelabert.

L’entorn de protecció de Santa Coloma és un dels que està definit, però encara en queden una cinquantena. El coordinador del departament de Patrimoni Cultural, Ricard De Deus, va revelar ahir que l’objectiu a curt termini és «desbloquejar els entorns, que els comuns i propietaris hi puguin participar i que no digui una decisió unilateral. No pot ser que no avancem!». De Deus va argumentar que s’està fent una primera presa de contacte amb els comuns que han indicat que «la seva prioritat és desbloquejar els centres urbans». Amb tot, el responsable de Patrimoni Cultural va garantir que «tot i que la llei d’ara és menys restrictiva, no hi haurà desprotecció del patrimoni». En tot cas, fins que no passin les eleccions comunals, previstes abans que acabi l’any, no es prendran decisions.

MÉS ESPAI EXPOSITIU / Amb la construcció de l’annex a Santa Coloma es guanyarà espai expositiu, però també es farà amb la futura Sala d’exposicions de Govern que s’habilitarà a l’edifici The Cloud, d’Andorra Telecom, que es començarà a construir el febrer que ve. L’espai total serà d’uns mil metres quadrats, la meitat dels quals seran per a mostres d’art i l’altra per a activitats culturals.

Mentre s’aixeca The Cloud –durant dos o tres anys–, la Sala d’exposicions de Govern es traslladarà al CIAM, gràcies a un conveni entre el ministeri de Cultura i el Comú d’Escaldes-Engordany. Condicionar el museu per al nou ús temporal costarà 120.000 euros.

MÉS TEMES / La ministra Gelabert va presentar ahir les línies estratègiques per al departament de Cultura i, entre d’altres mesures, va anunciar que s’habilitarà un pis per acollir artistes. Serà un habitatge petit, per a una persona, i servirà per promoure els intercanvis artístics entre Andorra i d’altres països. El pis es condicionarà a sobre de la caserna de Bombers de la Massana.

També va recordar que el ministeri de Cultura es traslladarà a l’hotel Rosaleda –excepte l’Arxiu Nacional– i, per tant, es deixaran l’edifici d’Aixovall on hi ha Patrimoni i la Casa Bauró, on hi ha la Biblioteca Nacional. Els dos edificis són de lloguer. La Casa Bauró, al centre històric d’Andorra la Vella, és propietat de la Fundació Clara Rabassa.

Finalment, la ministra va recordar que, per primera vegada, es destinaran 200.000 euros en ajudes per als cortalans de la vall del Madriu-Perafita-Claror, per a que puguin invertir en l’arranjament de les seves bordes. El termini per presentar les sol·licituds s’esgotarà a finals d’agost i servirà per comprovar quines necessitats tenen els propietaris.

ENQUESTA DE CONSUM CULTURAL / D’altra banda, la titular de Cultura va avançar que actualment s’està treballant amb el departament d’Estadística per contrastar les dades de consum cultural al país. La informació detallada es revelarà durant el 2016 i permetrà a la ministra prendre més decisions sobre les línies estratègiques culturals.

Per a que es consumeixi més cultura, el ministeri també ha demanat el suport d’Andorra Turisme perquè facin promoció i venguin els passaports de museus, que també s’estan redissenyant. «Cal que tant la gent del país com els visitants augmentin el nombre de visites als museus», va raonar Gelabert. L’afluència no respon a l’àmplia oferta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT