PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

‘Pyrene’, la catarsi de Férriz sobre repetir els errors passats

El director, guionista i actor busca finançament per a un projecte en què es rodeja de talent andorrà

Per E. J. M.

D’esquerra a dreta: Albert Benaiges, Roger Casamajor, Olga Gelabert, Isak Férriz i Lluís Cartes, ahir al Comú d’Escaldes-Engordany.
D’esquerra a dreta: Albert Benaiges, Roger Casamajor, Olga Gelabert, Isak Férriz i Lluís Cartes, ahir al Comú d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
L’Ixent té un somni recurrent que el tortura: reprodueix una vegada i una altra l’accident en què va morir la seva mare en una freda i solitària nit de Nadal, quan ell només tenia 13 anys. Uns anys més tard ha de fugir del país, d’Andorra, per un problema amb la justícia. Disset anys després, el 2015, quan el delicte ja ha prescrit, torna a casa i trasbalsa les persones que comparteixen amb ell secrets del passat. «Pyrene tracta sobre els errors del passat que ens martiritzen el present», va explicar ahir l’ideòleg del projecte cinematogràfic, Isak Férriz.

Pyrene és el primer llargmetratge de l’actor, director, escriptor i realitzador andorrà, per al qual busca finançament per rodar. «El guió el vaig escriure fa un any, i volia que passés a Andorra, en l’imaginari de la meva infància i, a més, va bé tornar de tant en tant», va afegir. «És un thriller d’alta muntanya, amb escenaris de paisatges onírics, emboirats, un món fred, amb molta neu. Andorra és preciosa però també pot ser una presó, amb unes valls tan tancades».

La llegenda de Pyrene obre la pel·lícula, una nimfa que es va enamorar d’Heracles i, després de sentir-se rebutjada, es va suïcidar. Ell, penedit, la va enterrar sota una muntanya de rocs que van formar la serralada pirinenca. «El film és una tragèdia vestida de thriller, m’interessa la dualitat perquè tots els personatges són més del que mostren. Vull reflexionar sobre si estem condemnats a repetir els mateixos errors», va advertir.

Per tirar endavant el projecte, Férriz, que escriu, dirigeix i coprodueix la pel·lícula i interpreta el personatge d’Ixent –«així em dono feina»–, s’ha rodejat del màxim de companys de professió andorrans: a l’elenc protagonista, Roger Casamajor, i entre els actors de repartiment, Marc Cartes i Ester Nadal. «El càsting no està complert. Ens falten actors de repartiment i figuració. Quan rodem farem un càsting a les escoles de teatre i d’altres», va avançar. La noia que completa el triangle protagonista, amb Férriz i Casamajor, és Patrícia Bargalló, i la mare d’Ixent la interpreta Olalla Escribano. «A les dues les he fet que parlin amb l’accent d’aquí», va comentar el director. «Per fi no he hagut de canviar l’accent», va felicitar-se Casamajor.

L’actor de Pa negre, que acaba de representar al Teatre Lliure L’enemic del poble, va afirmar que Férriz és «molt valent, perquè la proposta és molt gran i complicada. Isak escriu, munta, actua, dirigeix... És un home del Renaixement!», va assegurar.

Un altre amic de Férriz que col·labora en la pel·lícula és el músic Lluís Cartes, que composa la banda sonora. «L’Isak tenia molt clara l’¡atmosfera del torb que volia, els efectes de so», va aclarir Cartes. «Per a mi la música i el so és un personatge més», va puntualitzar Férriz.

Pyrene, que compta amb una subvenció del ministeri de Cultura d’uns 19.000 euros per iniciar el projecte, es pretén rodar el pròxim hivern. Per això necessitat implicar el màxim de finançadors, com la productora Alca Films, que s’ha embarcat en l’aventura. La titular de Cultura, Olga Gelabert, va animar empresaris i institucions a donar suport al projecte. De moment, ja s’ha rodat un teaser i un tràiler per presentar què és Pyrene.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT