PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Som com Som proposa una conselleria d’igualtat als comuns

L’entitat vol un departament transversal que actuï i prevengui la discriminació per diversos motius

Per ESTHER JOVER MARTIN

Concentració de Som com Som davant del Consell General mentre es debatia la llei del matrimoni entre les persones del mateix sexe.
Concentració de Som com Som davant del Consell General mentre es debatia la llei del matrimoni entre les persones del mateix sexe. | ÀLEX LARA
Al desembre se celebraran eleccions comunals i l’associació Som com Som té al sarró una interessant proposta per a totes les forces polítiques que es presentaran als comicis: que incloguin al seu programa electoral el compromís de crear una conselleria d’Igualtat. L’entitat vetlla pels drets i deures de les persones LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transexuals i intersexuals) però no pretén que la conselleria se centri només en «la diversitat afectiva» sinó que també inclogui polítiques contra la discriminació per gènere,  per discapacitats psíquiques i/o físiques, per racisme o per qüestions d’exclusió social.

El president de Som com Som, Carles Perea, va explicar ahir que la idea és que la conselleria d’Igualtat sigui transversal i interdepartamental i que treballi, per exemple, amb els departaments d’infància i joventut i l’àrea social de cada comú. «Els comuns són l’administració més pròxima a la ciutadania, la que t’atén en primera instància», va argumentar Perea. Un exemple en què la nova conselleria podria intercedir seria l’hipotètic cas d’un nen que al Casal d’estiu fos discriminat i/o maltractat pels seus companys per la seva identitat cultural. Des d’Igualtat es faria un seguiment de la inclusió de l’infant. «Es tracta d’un servei per ajudar la ciutadania, i creiem que ha de ser independent del color polític», va subratllar.

L’important, però, és que la feina de la conselleria sigui, sobretot, la prevenció, per exemple, impartint xerrades i tallers sobre la prevenció i la violència de gènere o l’homofòbia entre els adolescents.

L’entitat ja ha contactat amb totes les forces polítiques (Demòcrates per Andorra, Partit Socialdemòcrata, SDP, Liberals d’Andorra, Ciutadans Compromesos i Coalició d’Independents per Andorra la Vella) per formalitzar una reunió i exposar-los la proposta. També estan oberts a parlar amb qualsevol plataforma que pugui sorgir i que es presenti a les comunals. «Ho farem en totes les parròquies», va assegurar Perea, « i si els comuns hi creuen, nosaltres estem a la seva disposició per dotar de recursos els tècnics», és a dir, per formar-los ja que dins del col·lectiu Som com Som «hi ha mestres, pedagogs, etcètera».

La conselleria d’Igualtat als comuns és un projecte a curt-mitjà termini, mentre que a mitjà-llarg termini hi hauria d’haver un departament d’Igualtat al ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació. Som com Som es va fundar l’any 2002 però des de fa sis mesos ha reprès l’activitat amb molta força. «Ve poca gent, se’ns escapen molts casos perquè no tenim recursos, i la gent té por de fer pública la seva homosexualitat», afirma Perea. «Actuar des dels comuns seria una solució», conclou.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT