PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’onada de calor es pot allargar fins la propera setmana

El Principat no és aliè a la xafogor que pateix part d’Europa i marca temperatures molt altes

Per Iván Álvarez

Altes temperatures
Altes temperatures | Tony Lara
Una bossa d’aire càlid provinent del nord de l’Àfrica està provocant estralls des de fa uns dies a bona part d’Europa. Països veïns com França o Espanya han activat les alarmes i estan registrant els nivells més alts de risc. Darrerament, tot i que no arriba a aquest extrem, el Principat també experimenta un repunt important de temperatures que s’estendrà encara fins a la propera setmana. Des de Protecció Civil es vol mantenir la tranquil·litat, ja que la situació al país no és ni molt menys la d’altres indrets. El seu director, Francesc Areny assegura a EL PERIÒDIC que «estem seguint el fenomen per la pujada de calor i per l’assecament de la vegetació. Des de Govern sí s’ha fet un primer avís a nivell meteorològic perquè ja fa sis dies que aquesta calor està estancada, però ni molt menys a nivell de protecció civil».

Andorra, a un nivell ‘verd’/ Areny afirma que es treballen aquests temes amb Meteo França i que, hores d’ara, Andorra està a un nivell verd. És a dir, un risc molt baix, tenint en compte que els estrats que ho marquen són, de menys a més: verd, groc, taronja i vermell. El país està per sobre dels 900 metres, a la nit la temperatura baixa una mica i la situació no és tan extrema com a Espanya o França, que l’alerta ja és taronja per la intensa canícula i pels alts nivells d’ozó.
Areny argumenta que «la previsió meteorològica ens indica, i és sobre el que treballem, que aquestes temperatures s’allargaran encara vuit dies més. Durant el dia no es baixarà dels 30-33 graus i s’espera que durant la nit, com passa ara, pugin un pèl, ja que és evident que podrà córrer una mica més d’aire». El responsable de l’organisme creu que poques vegades al país s’han mantingut unes temperatures de 30 graus durant tants dies i que «una setmana de calor si entra dins del que és més habitual, però aquest any arribarem gairebé als vint dies».
Des de protecció civil es llencen diferents consells i recomanacions per a aconseguir combatre les altes temperatures on l’aigua i la fruita que afavoreixi la hidratació són aspectes bàsics. Areny insisteix en que «a nivell de protecció civil no demanem extremar les precaucions, però sí mantenir-les, no hem fet cap actuació més enllà de les recomanacions. Això sí, si continuen aquests dies de calor intensa per sobre del nivell habitual a Andorra, no descartem activar algun nivell d’alerta superior, el groc o, fins i tot, el taronja».
Finalment, el director de Protecció Civil deixa clar que «tot i que ara estem vivint aquests nivells de calor, s’ha de tenir en compte que tot pot canviar. A l’agost pot començar a ploure o, fins i tot, fer una mica de fred. Això no és pot preveure».

CONSELLS PER COMBRATRE L’ONADA DE CALOR

A casa:
· Controleu la temperatura. Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i, a la nit, obriu-les per refrescar.
· Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat).
· Refresqueu-vos sovint i beveu aigua de forma regular encara que no tingueu set. Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer:
· Eviteu el sol directe. Porteu una gorra o un barret. Utilitzeu roba lleugera (cotó) i de colors clars.
· Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer.
· Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques. Preneu sempre molta aigua.

Al cotxe:
· Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
· No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l’interior del vehicle amb les finestres tancades.
· Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos. Atenció als canvis sobtats de temperatura, dins i fora.

Els àpats:
· Feu menjars lleugers (gaspatxo, aigües de sabors, amanides fresques) i eviteu els molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
· Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
· Res de begudes alcohòliques.

RECOMANACIONS
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola, mireu de visitar-los un cop al dia i, sempre, ajudeu-los a seguir els consells que es detallen a la part dreta de la pàgina. A més, si aquestes persones prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar. També, si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació, aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112 i traslladeu-la a un indret més fresc.
PUBLICITAT
PUBLICITAT