PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El sector cultural diu al Vaticà que el poble és qui decideix

Àgora Cultural reconeix Mercè Bonell, Nemesi Marquès i Jean-Yves Caullet

Per E. J. M.

Dos dels premiats per Àgora Cultural, Jean-Yves Caullet i Nemesi Marquès, conversen al costat d’una obra de Samantha Bosque, ahir.
Dos dels premiats per Àgora Cultural, Jean-Yves Caullet i Nemesi Marquès, conversen al costat d’una obra de Samantha Bosque, ahir. | TONY LARA
La plataforma Àgora Cultural, formada per les entitats culturals, ha replicat al Vaticà que «en tot cas, correspondria a la ciutadania andorrana decidir sobre el seu futur, i no pas un cap d’Estat estranger que demana l’extinció d’una mil·lenària forma d’Estat». Durant la lectura del manifest del Dia de la cultura 2015,  Àgora Cultural va lamentar que fa unes setmanes des del Vaticà es va manifestar que el bisbe d’Urgell hauria de deixar ser copríncep d’Andorra, «com si un cap d’Estat pogués decidir sobre un altre cap d’Estat la seva pervivència com a institució legalment constituïda».

En boca de Josep David Pol, del Centre de la Cultura Catalana –entitat que ostenta el Secretariat d’Àgora Cultural 2015–, la plataforma va repassar els orígens del coprincipat i va subratllar els segles de pau i neutralitat obtinguts gràcies a aquest sistema institucional, aprovat pel poble en el referèndum de la Constitució. Àgora Cultural va reivindicar «la importància en la qualitat de la nostra cultura política».

TRES HOMENATGES / L’acte es va celebrar ahir al vespre al Consell General, una vetllada en què, anualment, Àgora Cultural reconeix la tasca de tres personalitats del país o que han treballat pel Principat. Els homenatjats d’enguany han estat tres persones vinculades amb la política i les institucions del país, en consonància amb la reivindicació del manifest: Mercè Bonell, Nemesi Marquès i Jean-Yves Caullet.

Mercè Bonell va ser la primera dona elegida consellera general en la legislatura de Josep Pintat, a meitat dels anys 80. De fet, les dones no van poder votar ni van poder presentar-se a les eleccions fins als anys 70, ja que fins aleshores no tenien aquest dret. Bonell no va poder assistir a l’acte i, en el seu lloc, van intervenir la ministra Rosa Ferrer i la subsíndica, Mònica Bonell.

Nemesi Marquès (Cabó, 1935), encara molt actiu, ha estat durant molts anys Delegat Permanent de la Mitra a Andorra, és a dir, ha treballat pels Serveis del Copríncep Episcopal. Pel seu càrrec, Marquès, expert en dret, ha estat una de les persones més actives en política d’alta volada i, a més, va estar al peu del canó en les converses per la Constitució.

Jean-Yves Caullet (Roubaix, 1957) també ha treballat per la política d’alt nivell: ha estat representant personal de dos dels coprínceps francesos, François Mitterrand i Jacques Chirac i, com a tal, també va estar present en el procés constitucional. Caullet va venir ahir de París expressament per assistir a l’acte.

PREMIATS

MERCÈ BONELL
Bonell va ser la primera dona que va formar part del Consell General (1984-1985), per la parròquia d’Andorra la Vella, després dels decrets de les Delegacions Permanents dels Coprínceps permetent, el 1970, el dret de vot de les dones i, el 1973, la seva elegibilitat.

NEMESI MARQUÈS
Marquès ha estat Delegat Permanent de la Mitra a Andorra; Fiscal General de la Diòcesi i Defensor del Víncul i Vicari Judicial de la Diòcesi d’Urgell. El 2012 va ser nomenat assessor dels Serveis del Copríncep Episcopal i director del Museu diocesà del Bisbat d’Urgell.

JEAN-YVES CAULLET
Caullet va ser conseller del Gabinet de Mitterrand encarregat dels temes relacionats amb Andorra, durant el període en què es va negociar, redactar i aprovar la Constitució. Va ser representant personal del copríncep francès (de Mitterrand i de Chirac). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT