PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’activitat ambulatòria guanya terreny a l’ingrés hospitalari

El servei d’urgències de l’hospital continua mantenint el 2014 un gran nombre d’usuaris

Per JOSEP ROMERO

Dues infermeres en el passadís d’una planta de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany.
Dues infermeres en el passadís d’una planta de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany. | TONY LARA
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària va presentar ahir els indicadors principals de la seva activitat durant el 2014. En relació a la memòria del 2013, cal destacar que el SAAS va seguir experimentant una disminució de l’activitat que pot venir motivada bàsicament  per la lleugera caiguda de la població i per la millora de l’eficiència.

En aquest sentit, el responsable del departament de qualitat del servei, Josep Maria Casanellas, va indicar que, en general, la memòria del SAAS reflexa la potenciació de «l’activitat ambulatòria davant l’ingrés del pacient com ara l’atenció primària, les consultes externes i l’hospital de dia».

Aquestes conclusions es tradueixen en una disminució dels dies d’estada hospitalària, que segons l’informe del SAAS del 2014, van passar dels 4,7 dies de mitjana el 2013 a 4,2. També es va experimentar una disminució del nombre d’estades, de 37.791 a 33.819. La cirurgia ambulatòria va continuar contribuint a aquesta reducció passant de les 1.212 el 2013 a les 1.429 el 2014.

La resta d’ingressos, fins arribar a un total de 8.033, corresponen a les intervencions convencionals que requereixen d’hospitalització. Les intervencions quirúrgiques van augmentar lleugerament l’any passat respecte a l’anterior, de 4.307 del 2013 van passar a 4.336. Quant als motius de l’hospitalització, la majoria estan relacionats amb cirurgia ortopèdica traumatologia i cirurgia general, seguides de medecina interna i urologia.

Per a Casanellas, els esforços per reduir les estades és «el cavall de batalla més important del nostre sistema sanitari» i, en aquesta línia, seguiran treballant per aconseguir que l’activitat ambulatòria es vagi incrementant sempre que «la patologia del pacient ho permeti».

URGÈNCIES/ Urgències continua sent el servei que compta amb un major nombre de visites. En concret, es van produir 36.819 al 2014 davant de les 36.443 de l’any anterior, un fet que representa 101 urgències per dia. Al Pas de la Casa, el total de persones ateses va arribar a les 1.441. La implementació a finals d’any del model andorrà de triatge pot ajudar, segons el director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, a derivar des del servei d’urgències a l’usuari a «un altra nivell assistencial».

ATENCIÓ DOMICILIÀRIA I GERIÀTRICA/ Un altre objectiu a potenciar és l’atenció domiciliària. Aquest programa va atendre a 37 usuaris durant el 2014, davant els 59 del 2013. El nombre de visites, no obstant, va créixer, passant de 4.239 a 4.441.

L’augment de les persones grans que presenten diferents patologies farà potenciar les línies d’atenció geriàtrica que se inclouran en el pla de salut 2020.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT