PUBLICITAT

Puigcerdà

Descobreixen una tomba del segle XVI o XVII a Sant Domènec

La troballa podria esclarir l’origen de les ruïnes trobades

Per El Periòdic

Dia de mercat davant de l’esglèsia de Sant Domènec de Puigcerdà.
Dia de mercat davant de l’esglèsia de Sant Domènec de Puigcerdà. | Tony Lara
Les obres que s’estan duent a terme per remodelar l’església parroquial de Sant Domènec, ubicada a Puigcerdà, van donar lloc al descobriment de les restes d’una tomba. Encara no s’ha esclarit si la sepultura trobada són d’un prior o d’un abat, així com tampoc s’ha determinat encara, de forma precisa, la data de les restes, que semblarien ésser del segle XVI o XVII, segons van permetre garantir els estudis preliminars. Aquesta darrera descoberta podria permetre donar una resposta definitiva a les preguntes que giren entorn de les restes que amb les obres del centre de culte s’estan donant. 
 
Els professionals que participen de la investigació i que estudien els murs i pilars que els darrers dies han sortit a la llum gràcies a la millora encetada per la parròquia i el bisbat, rectifiquen la manca d’importància que havien donat a les restes: la tomba podria ser originària de fins i tot fa cinc segles enrere. Per contra, els tècnics havien considerat en un principi que els descobriments trobats fins ara correspondrien a velles construccions.
 
Les fonts consultades per De Cerdanya afirmen que l’orientació de la tomba on es trobaven sepultats els óssos i la disposició del crani, que es trobava orientat cap a l’absis, permeten pensar de manera contrastada que la persona ara trobada hauria ocupat, en el seu moment, un lloc de rellevància dins la jerarquia eclesiàstica. Segons un informador pròxim a l’equip d’arqueòlegs que treballa amb les ruïnes de l’església a qui va consultar el mitjà, «podria ser un prior o qui sap si un abat». L’equip de científics descarta, segons la font «que no era un monjo o un sacerdot qualsevol.
 
El descobriment va donar-se quan es va procedir a aixecar l’enllosat per tal de rebaixar la superfície aproximadament 50 centímetres, on es trobava l’esquelet. Això fa que es descarti que les anteriors restes fossin de les instal·lacions militars o dels magatzems municipals que anteriorment s’havien ubicat a la zona on s’està realitzant l’embelliment.
 
Per ara continua en peu el pla de rehabilitació. No obstant, ja s’han donat els primers passos per tal d’evitar que aquestes obres puguin destruir el que podrien ser relíquies arqueològiques. El regidor d’ERC a Puigcerdà, Raimon Ribas, presentarà avui, segons va anunciar, una instància al consistori per sol·licitar que es deturi el projecte mentre es duen a terme els estudis. La intenció és aturar els treballs de la zona perquè es pugui aclarir si les restes són vertaderament part de l’església, que va ser contruida entre els anys 1290 i el 1310. Si la aquesta qüestió resultés finalment afirmativa, s’haurien de canviar els passos planejats per tal de preservar i mantenir la importància històrica i cultural de tot el trobat, cosa que comportaria haver de prendre un nou rumb en aquest projecte de remodelament.
 
Segons fonts pròximes al cas, no s’ha aturat, per ara, el procés; hi ha ordres de continuar endavant amb les obres. Tot i que el bisbat d’Urgell encara no s’ha manifestat al respecte, semblaria que no està disposat a retardar el treball.
 
Aquesta troballa se suma a les pintures originàries de l’església que es van trobar quan s’executava la primera fase del projecte.
PUBLICITAT
PUBLICITAT