PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Malestar al Servei de Circulació d’Escaldes per manca d’agents

El nombre d’efectius d’escala bàsica ha anat caient, i dels 46 del 2006 s’ha passat als 36 actuals

Per E. J. M.

Personal del Servei de Circulació i Atenció Ciutadana de la parròquia d’Escaldes-Engordany, en una imatge d’arxiu.
Personal del Servei de Circulació i Atenció Ciutadana de la parròquia d’Escaldes-Engordany, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
El personal del Servei de Circulació i Atenció Ciutadana del Comú d’Escaldes-Engordany està molest per la manca d’efectius que els obliga a canviar torns, perdre o modificar dies de vacances o fer hores extres. El mateix Servei de Circulació ha fet un informe intern sobre el nombre d’agents i les tasques que realitzen, i una comparativa amb l’evolució del nombre d’efectius dels últims anys, que continua anant a la baixa sense previsió de cobrir les places. L’informe comenta que la feina ha augmentat però que el personal no i, per tant, les tasques «es tiren endavant de manera molt complicada» i, a més, es fa molt «difícil la gestió dels agents que contínuament pateixen canvis de servei i de festa setmanal».

L’informe diu clarament que hi mala maror: «Aquest fet empitjora amb tota la gestió de retorn d’hores en temps efectiu, generant gran dificultat per trobar acord amb els agents, ja que els dies que hi ha cert marge no solen ser els dies que volen els agents i els dies que volen els agents que per algun motiu no és viable, i s’ha de denegar, crea un mal ambient i alguns agents fan un pas enrere en col·laborar quan se’ls demana per necessitat del servei un canvi en l’últim moment o unes hores extres, etcètera». Tants canvis i improvisacions molesten els efectius, que fan torns de 24 hores.

En l’última sessió de Comú d’Escaldes-Engordany, els consellers de la minoria van demanar al govern comunal conèixer el nombre de funcionaris, de càrrecs de confiança i d’eventuals que hi havia treballant al Comú i el salari global brut que perceben entre tots. L’oposició ha rebut l’informe realitzat pel mateix Servei de Circulació, un autodiagnòstic que no deixa molt ben parat el govern comunal.

Entre les crítiques també es constata que la falta de personal els impedeix seguir cursos de formació previstos: «Formacions que teníem previstes a nivell intern (actitud al carrer, proximitat amb el ciutadà) i altres amb col·laboracions externes (centre d’autoaprenentatge per millora del català) no tirin endavant ja que les prioritats no ho permeten», es constata en el document.

GESTIÓ DEL TRÀNSIT / Tot i que uns anys enrere els túnels van alleugerir el trànsit per la parròquia d’Escaldes-Engordany, les noves necessitats han augmentat la demanda de presència d’agents al carrer. Per exemple, «d’ençà el tancament de l’aparcament Falgueró i les obres a la zona, s’ha notat un augment d’intervencions necessàries al carrer dels Escalls per vehicles mal estacionats i/o altres» i «el trànsit al carrer Valira i al carrer Consell de la Terra han augmentat notablement, lloc on no prestàvem servei i a dia d’avui tot sovint hi hem de ser», se subratlla en l’estudi de circulació.

Actualment, el servei consta de 36 agents de l’escala bàsica, els que estan constantment a peu de carrer, dels quals n’hi ha sis de baixa, per tant, hi ha 30 efectius disponibles. «Si dels 30 agents es resten els imprescindibles als col·legis, que en són uns 11, en queden 19, i si a aquests 19 hi restem tres agents de central (matí, tarda, nit), més els tres agents de grua (matí, tarda, nit) i els dos agents de moto (matí i tarda) [o sigui, un total de vuit], queden onze agents que, a grans trets que estan cobrint de tot», es lamenta en l’informe intern.

L’any 2006, el nombre d’efectius de l’escala bàsica era de 46, o sigui, que se n’han perdut deu pel camí. En l’última legislatura (2011-2014), la plantilla d’agents bàsics s’ha reduït en cinc persones i enguany està previst que dues més canviïn de servei, el que farà caure la xifra a 34 agents. L’estudi no diu quants agents farien falta per cobrir totes les necessitats de la parròquia, però sí demana que almenys es cobreixen les places que han anat quedant vacants en els últims anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT