PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El 2 de juliol s’inicia la campanya per signar pel vot dels residents

USdA, Sitca i SAT aspiren a una major «democratització»

Per RAFA MORA

Asensio, Fornieles i Ubach, ahir durant la presentació del full de ruta que seguiran per recaptar signatures.
Asensio, Fornieles i Ubach, ahir durant la presentació del full de ruta que seguiran per recaptar signatures. | R. M. S.
No serà una Iniciativa Legislativa Popular, però gairebé, perquè els sindicats d’Andorra han previst una campanya per aconseguir un gran nombre de signatures que deixi entre l’espassa i la pared els consellers per tal de poder aprovar que els ciutadans residents, i no només els «andorrans amb passaport», puguin votar «en les eleccions comunals», segons van indicar ahir els màxims representants de les tres entitats, Cristian Asensio per part del Sitca, Guillem Fornieles, del Sindicat Andorrà de Treballadors, i Gabriel Ubach, de l’USdA. L’aspiració és «superar els 5.500 vots que van suposar la majoria absoluta» en un país «en què hi ha 50.000 persones inscrites», segons va dir Ubach. «Ja estaríem contents», hi va afegir Ubach, «si tinguéssim 15.000 firmes».

Els tres sindicats han previst un «full de ruta», va nomenar el secretari general de l’USdA, que tindrà el seu inici el pròxim 2 de juliol al matí i que tindrà una durada d’uns deu mesos. En aquest període, la intenció és «passar per totes les parròquies, fins i tot pujarem al Pas de la Casa», segons van afirmar, per tal de rebre el màxim suport possible per tenir força de cara a la presentació de les signatures «davant dels consellers». Per obtenir les signatures, els sindicats s’instal·laran amb una carpa primerament a prop de l’edifici de la CASS, per buscar el suport.

PERMISOS, CARPES, HORARIS / Els sindicats són ara a l’aguait que el Comú d’Andorra la Vella els permeti instal·lar la carpa al costat de l’entrada de la CASS. A partir d’aquí, la següent parròquia que visitaran, ja al setembre, serà Encamp, per anar després per les altres. El problema que tenen els sindicats és que han de fer torns entre els voluntaris per poder tenir la carpa en activitat. «Serà difícil», va dir Fornieles, «perquè volem que almenys hi hagi dues persones».

Tampoc no es descarta, per altra part, acudir a diferents locals per tal de demanar la signatura.

UNA SOLA PREGUNTA / Els sindicats han acordat formular una pregunta ben clara: «Creu que els residents estrangers han de tenir dret a vot a les eleccions comunals?». Com a respostes, un sí i un no, i en cas afirmatiu, es demana quin temps mínim els agradaria establir com a residència per tenir aquest dret. Les opcions aquí van d’un a 10 anys.
Per tal de poder participar de la consulta, els interessats només hauran d’especificar els seus nom i cognom, la nacionalitat i el número del cens, dada que serà clau per evitar duplicitats de vots. Així mateix, en el qüestionari s’incorporarà una part per a possibles comentaris a part.Així mateix, Ubach va afirmar que la campanya no s’ha convertit en Iniciativa Legislativa Popular directament al Consell General «perquè no és aquest el paper dels sindicats».

UNA MAJOR «DEMOCRATITZACIÓ» / El que busquen els sindicats, soterràniament, és «canviar el sistema». Fornieles va parlar de viure en «una democràcia que es faci cada dia, i no una vegada cada quatre anys». Segons els sindicats, la veu del poble no s’escolta el suficient perquè tampoc hi ha més eines per expressar-se, i una iniciativa com aquesta és «educativa», segons Ubach. «Una democràcia plena és una democràcia en la qual tothom pot opinar», hi va afegir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT