PUBLICITAT

Andorra la Vella

Badia veu alarmant l’acusació de prevaricació contra Moynat

El degà dels advocats creu que s’ha fet ús de mitjans desproporcionats

Per EL PERIÒDIC

El degà Francesc Badia, al seu despatx durant l’entrevista.
El degà Francesc Badia, al seu despatx durant l’entrevista. | ANA
El Col·legi d’Advocats va mostrar «tristesa i alarma» per l’acusació de prevaricació contra el batlle David Moynat. Així ho va expressar el degà, Francesc Badia, en una entrevista a l’Agència ANA, en què va afegir que «la Fiscalia ha utilitzat mitjans desproporcionats». Moynat va ser acusat de prevaricació en el marc d’un plet per un testament on va fer d’àrbitre i de jutge, i el Tribunal de Corts, després d’acceptar investigar la seva actuació, ha encetat recentment les diligències prèvies.
Badia va assegurar que des del Col·legi d’Advocats veuen el cas «d’una banda amb tristesa», ja que estan «absolutament convençuts que Moynat no ha comès cap delicte» i que, en tot cas, l’afer «s’hagués pogut analitzar dins l’àmbit del Consell Superior de la Justícia, sense la necessitat de passar a l’àmbit penal, que és totalment desproporcionat». En aquest sentit va afegir que «estem convençuts de la seva innocència i que hi haurà un aute d’arxiu, ja que no ha comès cap delicte».
 
D’altra banda, Badia també va mostrar «alarma» per «aquesta manera de tractar la Justícia», ja que el que fa «és perjudicar-ne la credibilitat». En aquest sentit, va insistir en el fet que «no hi ha cap fonament que justifiqui una actuació en l’àmbit penal», però va afegir que, en canvi, «el dia que la causa s’arxivi –que estem segurs que s’arxivarà– la repercussió que tindrà no serà la mateixa que la que han tingut els fets que han passat fins ara». En aquest sentit va recordar que «de moment només s’han obert diligències prèvies, que poden acabar en res».
 
Problemes d’«estalviar-se» un advocat / Durant l’entrevista, Badia va alertar del fet que, darrerament, des del Col·legi han detectat una proliferació de casos de persones que per estalviar-se els honoraris d’un advocat han acabat tenint problemes econòmics o legals. Es tracta de ciutadans «que han estat sancionats perquè no han estat ben assessorats». 
En molts d’aquests casos, aquests ciutadans van sol·licitar serveis d’assessorament legal a persones que no els oferien les garanties pròpies d’un advocat, ja que «els ho feien més barat». Badia ha deixat clar que al Col·legi els preocupa pels «efectes que això té en els ciutadans».
 
Retirar la reciprocitat amb Espanya / En relació a la reciprocitat entre advocats amb Espanya, Badia va alertar que «si les coses no canvien, demanarem al Govern que retiri aquesta reciprocitat» amb l’Estat veí del sud. El degà del Col·legi va explicar que «amb Espanya hi segueixen havent molts problemes», ja que els advocats andorrans «seguim passant a la cua, darrera dels advocats d’Espanya, de la Unió Europea o, fins i tot, de països associats». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT