PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La pluja provoca una gran esllavissada als Vilars

L’aigua va negar el centre d’Andorra la Vella i d’Escaldes

Per E. J. M.

Actuacions en l’esllavissada caiguda a la carretera dels Vilars, ahir a la tarda.
Actuacions en l’esllavissada caiguda a la carretera dels Vilars, ahir a la tarda. | E. J. M.
La forta tromba d’aigua que va descarregar ahir a la tarda sobre Escaldes-Engordany i el centre d’Andorra la Vella va provocar diverses afectacions a les vies i una important esllavissada a la carretera dels Vilars. La desena de bombers de guàrdia que hi havia a la caserna de Santa Coloma van atendre trucades durant tota la tarda.

L’avís de l’esllavissada als Vilars es va produir cap a les 16.15. L’important despreniment de pedra, fang i arbres va obligar a tallar la circulació durant unes hores i, més tard, mentre es duien a terme les tasques de neteja de la via, el Servei de Circulació d’Escaldes-Engordany va donar pas alternatiu cada 20 minuts en els dos sentits de la marxa.

Al lloc dels fets s’hi van desplaçar efectius dels Bombers, de la Policia, agents de circulació i el COEX. També s’hi va presentar la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, per interessar-se per l’evolució dels treballs, i el director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Francesc Areny, per coordinar les tasques.

Areny va explicar in situ que la gran quantitat d’aigua caiguda va provocar l’esllavissada d’una via particular, una carretera perpendicular a la dels Vilars que dóna accés a l’aparcament d’un habitatge unifamiliar. El despreniment va tenir lloc pujant la carretera dels Vilars, entre els números 40 i 50, al costat d’un torrent. El director de Protecció Civil va comentar que s’havia desprès un metre i mig d’amplada de la via particular, més o menys la meitat de la calçada, en un tram d’uns dotze metres, i el terreny es va precipitar uns 30 metres cap avall fins anar a caure a sobre de la calçada de la carretera dels Vilars.

Al vespre les tasques de neteja ja havien finalitzat i el trànsit es va restablir, tot i que la via particular que es va desprendre va quedar tancada al trànsit. Areny, però, va comentar que la zona estava assegurada i que no hi havia més risc d’esllavissades.

La cònsol d’Escaldes, Trini Marín, va comentar que durant la jornada d’avui s’inspeccionaria la zona per determinar les causes concretes del despreniment, tot i que tot apunta a la gran quantitat d’aigua acumulada a la zona i a que els torrents baixen molt plens.

INUNDACIONS / La pluja es va concentrar al centre de les valls, sobretot a la zona Engolasters, on els bombers van haver de fer una sortida perquè l’aigua entrava en un domicili. L’aigua va baixar cabalosament per les avingudes de Meritxell i de Carlemany i els baixos d’alguns establiments es van inundar.

Quan cau tanta pluja en tan poca estona la xarxa de clavegueram no és capaç d’absorbir l’aigua i es desborda, provocant que diverses tapes de claveguera s’aixequin i vessi l’aigua a borbolls. Els bombers poca cosa hi poden fer: netejar la claveguera dels materials que l’embossen (plàstics, fustes, etcètera) i posar sacs de sorra als baixos dels immobles perquè absorbeixin l’aigua i no es coli dins de negocis o habitatges.
Els bombers van rebre moltes trucades però només van poder actuar en les zones més problemàtiques ja que s’ha de deixar que l’aigua s’absorbeixi. L’avinguda del doctor Mitjavila, el carre de la Unió i la rotonda del Kilòmetre zero van ser zones també envaïdes per l’aigua.

A primera hora de la tarda, a més, va caure una calamarsada a la zona d’Engordany. Per sort, a Santa Coloma només van caure quatre gotes i no es van produir les greus inundacions que el barri pateix en cada tempesta copiosa. Les obres del col·lector ja han començat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT