PUBLICITAT

Radio Andorra, als llimbs

  • El Govern no té plans sobre l'ús final de l'edifici, tot i que Vives veu «molt factible» que aculli RTVA
A. L.
ENCAMP

Periodic
Planta baixa de l'antiga estació: a l'esquerra, les emissores cobertes amb plàstic; al terra, restes de guix del fals sostre; i vidres trencats a les claraboies Foto: AFG

Un any després del conveni pel qual Espanya cedia a l’estat andorrà l’edifici encampadà de Radio Andorra, la històrica emissora continua als llimbs. Segons va admetre ahir la secretària d’Estat de Cultura, Clara Vives, el Govern no té sobre la taula cap pla concret sobre l’hipotètic ús final al qual es destinarà un immoble cabdal en la història andorrana del segle XX, peça destacada de l’anomenada arquitectura del granit i que des del 2003 forma part de l’Inventari General del Patrimoni. L’única possibilitat que va apuntar Vives, i encara a títol personal, és que acabi acollint les instal·lacions de Radio i Televisió d’Andorra (RTVA). Una opció que la secretària va titllar com a «molt factible» tot i que «no és requisit indispensable» que es destini al mateix ús que va tenir entre el 1939 –l’any que es va inaugurar– i el 1984, quan l’emissora va emmudir definitivament. Una idea en qualsevol cas recurrent i, per tant, gairebé amortitzada, que el mateix cònsol d’Encamp, Miquel Alís, va repescar al desembre, però que no passa segons Vives d’una pura hipòtesi.

L’únic que està clar és que l’immoble s’haurà de destinar necessàriament a un ús públic –així ho estableix el conveni de cessió– i que haurà de ser compatible amb el manteniment in situ de la maquinària que s’ha conservat –miraculosament, tot sigui dit– a la planta baixa de l’edifici. Un llegat que inclou la monumental i històrica primera emissora d’ona curta –la mateixa que una llegenda tan falsa com pertinaç atribueix a un regal del ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels, al pare fundador de l’estació, Jacques Trémoulet– i que no es mourà de l’immoble. A més, el departament de Cultura vol que en el futur aquesta planta baixa sigui visitable, i considera que a la primera planta –que s’ha netejat aquest setembre– seria ideal per a usos administratius. Queden per tant descartats els candidats privats. El ventall es va limitant. I amb un matís important: en l’actual conjuntura, Vives considera «inviable» la museïtzació de l’edifici. Conclusió: «No és que sigui el predilecte, però RTVA és un molt bon partit».

emissores en perfecte estat / En qualsevol cas, totes aquestes especulacions són avui quasi ciència ficció. El futur a curt, mitjà i –qui sap si– llarg termini és per a l’edifici de Radio Andorra és un modest, gallinaci qui dia passa, any empeny. El Govern ha respost als auguris catastrofistes d’Alís –que a l’agost en denunciava l’«estat deplorable» i el definia obertament com «una pura ruïna en perill imminent»– amb un avenç de fons de 48.600 euros que només han de servir per tapar forats. Literalment: segons Cultura, es tracta d’una intervenció «d’urgència» per reparar les filtracions d’aigua que causen el deteriorament de l’edifici i que posen en perill la maquinària de la planta baixa. La intervenció inclou la restitució del fals sostre de guix de la sala principal i de la coberta transitable de la terrassa; la substitució dels vidres trencats de les lluernes i de les estructures de ferro de les claraboies rovellades per la humitat, i la retirada de les restes de guix que esquitxen la planta baixa. Està previst que comenci a mitjans novembre, i que s’allargui dos mesos.

Fins aquí, les bones notícies, perquè no hi ha cap més intervenció en perspectiva, segons va advertir Vives. La rehabilitació integral de l’edifici haurà d’esperar una conjuntura més favorable i, sobretot, que es decideixi l’ús final de l’estació. D’altra banda, aquestes feines d’«extrema urgència» coincidiran amb l’excavació dels dos túnels de la carretera general CG-2 a la cruïlla d’entrada d’Encamp, que passen just per darrere de Radio Andorra i que en un termini màxim de 15 dies obligaran a retirar la rampa d’accés a l’estació, que serà substituïda per una de provisional. El director general d’Ordenament territorial, Eron Estany, va assegurar ahir que quan s’acabin les obres es cobriran els túnels i es restituirà l’entorn de l’immoble al seu estat original. Per comprovar-ho caldrà esperar fins a la tardor del 2011. Pel que fa a l’interior de l’estació, Vives va intentar desactivar l’alarma generada per Alís. Segons la secretària, la maquinària que s’hi conserva es troba en perfecte estat. Contra tot pronòstic, val a dir, si es té en compte que les emissores estan protegides de les inclemències...

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT