PUBLICITAT

Andorra la Vella

La FAAD demana al Govern que l’involucri en les seves decisions

Valls exigeix «major contacte» i un criteri unificat en l’àmbit

Per M.C.

Una persona sense mobilitat puja a un vehicle adaptat per al seu trasllat.
Una persona sense mobilitat puja a un vehicle adaptat per al seu trasllat. | Tony Lara
La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitats (FAAD) va denunciar ahir a través del seu president, Pere Valls, la manca d’inclusió i desatenció a què se’ls ha sotmès des del Govern. La reclamació «d’un contacte tu a tu» amb l’administració i la sol·licitud de permetre als discapacitats participar de les decisions governamentals –com la inserció laboral o la realització de tallers–, que els afecten directament, va produir-se a la sortida de la reunió entre les diferents associacions de representació dels discapacitats amb representants de la Comissió Nacional de Discapacitats (Conadis). 
 
Si bé Valls lamentava la finalitat merament informativa de la trobada per fer públiques les dades de la Comissió Nacional de Valoració (Conava) de la discapacitat, es mostrava positiu davant del nou equip que constitueix el ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació, encapçalat per Rosa Ferrer, del qual espera una major interactivitat un cop s’hagi posat al dia.
 
Reivindicacions/ Una de les demandes primordials efectuades davant Ferrer, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, la Secretària d’Estat d’Afers Socials, Esther Fenoll i la Conadis, va ser la implicació del Govern en la inserció laboral de les persones discapacitades. En aquest sentit, lamentaven el desenteniment per part del sector empresarial i la manca de suport per part de l’administració laboral «fins fa uns mesos». Així, i vist l’actual «suport de la Cambra de Comerç i de la Confederació Empresarial Andorrana», demanaven a l’Executiu que reuneixi tots tres actors (empreses, associacions i administració) per tal de fer efectiva la inclusió dels discapacitats en l’àmbit professional mitjançant la creació de tallers. Valls va considerar indispensable «arribar a un consens per tal que les lleis siguin efectives i adaptades», motiu pel qual va convidar al Govern a escoltar-se les agrupacions membres de la FAAD, en comptes d’acudir a tècnics. El primer pas es va donar durant la reunió, on es va presentar a les diferents associacions la intenció d’impulsar aquests cursos.
 
De la seva banda, Esther Fenoll exposava els dos pilars fonamentals per a aquesta legislatura: la inserció laboral reivindicada per les associacions, per un costat i, de l’altre, la modificació o desplegament de la llei d’accessibilitat, que va reconèixer obsoleta. Segons va defensar, aquests canvis són necessaris per adaptar la legislació andorrana a les exigències del Conveni de les Nacions Unides en defensa dels drets de les persones amb discapaitats. Fenoll va reconèixer el gran ventall de millores que s’han d’aplicar des del seu departament, començant per la defensa del dret a la independència, que titularà l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
 
La presentació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris va ser un dels punts de la reunió. El representant de la FAAD va mostrar una satisfacció moderada en considerar que «tot i que va ben encaminada», s’ha de fer molta feina per tal que els reglaments s’adaptin a la realitat i siguin inclusius. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT