PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Asanes i mantres en grup

L’Associació Indira Andorra se suma a la celebració del primer Dia Internacional del Ioga, proclamat per les Nacions Unides el 21 de maig

Per E. J. M.

Un grup de persones practicant ioga, ahir al Prat del Roure.
Un grup de persones practicant ioga, ahir al Prat del Roure. | TONY LARA
L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar, el novembre passat, el 21 de juny com el Dia Internacional del Ioga. L’elecció de la data no és casual sinó que s’ha fet coincidir amb el solstici d’estiu de l’hemisferi nord, quan el sol està en la posició més alta i és el dia amb més llum solar.

Andorra també s’ha unit a la celebració mundial i, mitjançant l’Associació Indira Andorra, ahir al matí es va organitzar una classe popular de ioga a la sala del Prat del Roure a la qual hi van assistir unes 160 persones. La sessió va començar amb la projecció d’un audiovisual de 40 minuts, que es va veure en tots els països que van celebrar el Dia Internacional del Ioga. A continuació, un noi hindú d’un centre de ioga de la Seu va practicar diverses postures (asanes) i els assistents amb ell. La segona part es va practicar «un ioga més dinàmic, amb música i mantres», va explicar Madhu Jethani, membre de l’entitat Indira. La celebració va finalitzar amb ioga per a infants.

L’Associació Indira Andorra aplega els hindús i originaris de l’Índia que viuen al país, actualment uns 200 incloent els descendents. L’entitat organitza activitats per mostrar  i preservar la cultura índia, com la celebració del Diwali, la Festa de la Llum o any nou hindú, que comença entre el 18 d’octubre i el 21 de novembre (dia 15 del més de Kârttika), o la Holi, la Festa dels Colors, que dóna la benvinguda a la primavera llençant pols de colors, que són pigments naturals amb talc.

En cartera l’associació té previst portar a la tardor un grup de música o d’espectacles hindús i també es planteja organitzar un clínic de ball de Bollywood, la producció cinematogràfica índia en què les escenes musicals són clau en el desenvolupament de la trama.

El ioga és un exercici que combina cos i ment, aconseguint flexibilitat i relaxació, i n’hi ha de diversos tipus segons l’escola que se segueix. El ioga ha esdevingut un fenomen de masses i cada vegada hi ha més adeptes d’aquesta tradició mil·lenària índia. A l’Índia el ioga és una qüestió d’Estat i, fins i tot, té ministeri propi (Ayush).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT