PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

L’escola de Tuixent guanya el premi de recollida de piles usades

El centre va aconseguir aplegar més de 21 quilos per alumne

Per ELPERIÒDIC

Un grup d’alumnes de l’escoles guanyadores del concurs
Un grup d’alumnes de l’escoles guanyadores del concurs | Ràdio Seu
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost; el director comercial i de comunicació d’ECOPILAS, Julio Lema, i el director general de la Plataforma Europea de Reciclatge (ERP) a Espanya, Matías Rodrigues, van lliurar  la setmana passada els Premis Apilo XII a les tres escoles de Catalunya que més piles usades van recollir. 
 
La primera classificada va ser l’escola de Tuixent, a Josa i Tuixent. Els nou alumnes del centre van aconseguir aplegar 190 quilos de piles, amb una mitjana de 21,11 quilos per cada nen. Aquesta fita els ha dut a guanyar 2.500 euros en material escolar.
 
La segona classificada va ser l’escola L’Espígol, de Juncosa (les Garrigues). Té 25 alumnes que van recollir 453 quilos, amb una mitjana de 18,12 quilos per alumne. S’han endut 1.500 euros.
Finalment, l’escola Finestres, de Mieres (la Garrotxa), amb 31 alumnes, va reunir 482 quilos de piles, és a dir, 15,55 quilos per alumne. L’esforç va quedar compensat amb un premi de 1.000 euros per al centre.

Escoles participants 
 
El concurs es va realitzar en el marc de la campanya per al foment de la recollida de piles i acumuladors Apilo XII, basada en la imatge d’un coet que porta les piles al planeta Reciclatge. Des del febrer, unes 600 escoles de tot Catalunya hi van participar, aplegant-ne, en total, 66,7 tones.
La campanya, finançada íntegrament pels sistemes integrats de gestió ECOPILAS, ERP (European Recycling Platform), UNIBAT i ECOLEC, va contemplar d’altres accions adreçades a la ciutadania i els punts de venda. 
 
L’objectiu va ser donar a conèixer als ciutadans els punts de recollida de piles usades, més de 10.000 a tot el territori, molt propers als seus domicilis. El concurs  va començar el 7 d’abril passat i va finalitzar el 30 de maig. Els participants, en  l’àmbit territorial de Catalunya, van haver de recollir en el contenidor Apilo la màxima quantitat de piles i acumuladors portàtils durant el termini d’un mes. Els guardons només estaven reservats a tres centres escolars.  

La importància de la recollida 

L’any 2013 es van recollir a Catalunya 655 tones d’aquests residus, que es van gestionar de manera adequada per reduir-ne l’impacte ambiental i per aprofitar recursos. A les instal·lacions de tractament es recuperen els materials valuosos i es tornen a posar en circulació com a matèria base per a la producció de nous productes. 
 
Si llencem les piles i bateries al contenidor del rebuig, estem fent que un residu que pot contenir substàncies perilloses i materials de valor i escassos no arribi a la planta de reciclatge, posant en perill el medi ambient i malbaratant recursos. El certamen tindrà continuïtat en els propers anys i té, a més com a incentiu, poder millorar els centres educatius amb els diners que es puguin aconseguir. 

Piles reciclables 
 
Les piles i acumuladors portàtils que es poden reciclar es poden classificar fonamentalment en tres grans grups: Les piles estàndard, que són aquelles que s’emprenen en aparells domèstics, els exemples més coneguts són les piles salines (per exemple en els comandaments de televisió,...) i les piles alcalines, en aparells domèstics de major potència com ara cambres de fotos, àudio portàtils, entre d’altres. 
 
En un altre grup estan les piles botó, aquelles  que tenen una dimensió reduïda i generalment de forma rodona. S’utilitzen en aparells petits o aparells especials com ara per exemple, rellotges, audiòfons i marcapassos,
 
També es troben els anomenats acumuladors portàtils, que són piles recarregables domèstiques que es poden utilitzar durant molt de temps. Les més freqüents són les emprades en eines, càmeres de vídeo, mòbils o PC.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT