PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Vida Independent segueix liderat per la Fundació Privada Tutelar

El programa està dins la cartera de serveis del Ministeri de Benestar fruit de la nova llei d’Atenció Social

Per JOSEP ROMERO

Un alumne de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell realitzant treballs manuals.
Un alumne de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell realitzant treballs manuals. | Àlex Lara
La Fundació Privada Tutelar, conjuntament amb la col·laboració del Ministeri de Benestar i de l’Escola Nostra Senyora de Merixtell (EENS) continuarà exercint la tutela del programa de ‘Vida Independent per als seus usuaris’, una vegada acabada la prova pilot que es va iniciar ara farà justament un any. La coordinadora del projecte, Miriam Fernández, va explicar que en concret es tracta d’una etapa transitòria que seguirà liderada per una comissió de treball integrada per tres membres del Ministeri de Benestar Social, dos persones de la mateixa fundació i un representant de l’EENS. 
 
Durant aquest període de temps s’han marcat les línies mestres amb el Ministeri perquè acabi assumint el programa quan l’entitat es retiri. Segons Fernández s’ha optat per la continuïtat de forma momentània perquè «s’ha prioritzat abans de fer la transició, l’estudi de la viabilitat dels nous candidats  establint el tipus de suport». 
 
Cal tenir en compte que la pròpia llei d’Atenció Social i Sociosanitària contempla dins de la seva cartera de serveis que sigui  Benestar Social la que es faci càrrec del programa i, per tant, estigui al capdavant. En qualsevol cas la continuïtat està garantida sigui d’una manera o altra. L’objectiu és que sigui «l’Escola de Meritxell la que en faci les valoracions corresponents dels criteris d’inclusió» va dir.

Pisos de lloguer 
 
La Fundació té en aquests moments quatre pisos llogats on hi viuen quatre persones que hi estan tutelades per la mateixa associació. A dia d’avui es busquen dos més, un per una persona individual i un altre per una parella. Tots ells van ser triats en funció del seu grau d’autonomia. Els tres primers són persones amb un grau entre 8 i 9 d’autonomia dins de l’escala que s’ha contemplat. 
La Fundació assumeix hores d’ara el pagament de part o la totalitat del lloguer, ja que encara disposa de part de la donació econòmica que va fer el copríncep francès, François Hollande, al 2013 per a aquesta causa, (una partida d’uns 100.000 euros) o també ho paguen a través dels  ajuts que es demanen a Benestar. 
 
Són els mateixos usuaris els que trien els habitatges, amb l’ajuda de la Fundació, i limitant-se a un preus màxims d’entre 350 i 400 euros, ja que en tots els casos «les seves pensions i salaris estan molt limitats», va subratllar. A l’igual que la resta d’usuaris de l’entitat, les seves principals mancances són econòmiques perquè els sous que tenen acostumen a ser ajustats i han de demanar ajuts econòmics, prestacions d’aliments, i d’altres ajudes socials. 

Perfil de l'usuari
 
El programa no discrimina entre cap mena de trastorn mental ni discapacitat. Fernández va indicar que el perfil respon a usuaris que poden patir una d’elles o ambdues variants alhora. A banda, altres requisits que es demanen per accedir-hi són: ser majors d’edat i tenir una residència de, com a mínim, cinc anys a Andorra. És important destacar que en tot el procés aquestes persones reben el suport d’un professional en l’àmbit del treball social. 

Suport 
 
El tipus de suport que reben els usuaris varia en funció de la seva autonomia. Al principi acostuma a ser més intensiu «perquè adquireixin un major grau de confiança». És fonamental que aconsegueixin les habilitats necessàries amb l’objectiu d’incrementar el seu nivell d’independència.
 
Les xarxes naturals, a través de la família, dels amics o dels veïns, entre d’altres, també formen part important, en paral·lel, d’aquest aprenentatge.

La Fundació Tutelar 
 
La Fundació Privada Tutelar del Principat va néixer l’any 2007 i té com a missió protegir les persones incapacitades o en procés d’incapacitació que se li assignin, ja sigui gent gran que ho necessiti, ja sigui persones que pateixin trastorns mentals o persones amb discapacitat que no puguin governar-se, així com els menors en situació d’abandonament o en risc.
 
La Fundació Privada Tutelar d’Andorra és una organització sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones en situació d’incapacitat. L’entitat neix amb la missió de cuidar i protegir les persones tutelades, vetllant perquè els seus drets com a persona siguin respectats i millorar de la seva qualitat de vida. 
 
A més promou la sensibilització social per fomentar el respecte als drets de les persones incapacitades judicialment i la seva major integració i normalització en la societat. 
Entre les seves actuacions cal destacar l’orientació i assessorament a familiars i professionals i l’exercici de la tutela en els casos en què no hi ha una figura que pugui desenvolupar amb la deguda responsabilitat.

Membres del Patronat 
 
El patronat de la Fundació Tutelar Privada compta des del mes de febrer passat amb tres nous membres. Així, el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, va substituir Rosa Ferrer com a representant dels set comuns; Mercè Pascual va substituir Ramon Nicolau com a representant del Govern, i David Claverol es va incorporar com a representant de la societat civil. En aquests moments restà vacant el càrrec de gerent de l’entitat després que Ester Fenoll fos cridada per la ministra de Salut i Benestar per ocupar la secretaria d’Estat d’Afers Socials, l’abril passat. 
 
El president del Patronat és Ramon Cierco i la vicepresidenta, com a representant del Govern, és Rosa Ferrer. Altres membre són: Joan Carles Rodríguez, que representa a la Cambra de Notaris, i Montse Cardelús per part de la societat civil. El Síndic General i dos representants del Copríncep francès i de l’episcopal, formen el Patronat d’Honor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT