PUBLICITAT

Els preus es mantenen i l'IPC interanual se situa a l'1,5%

  • La inflació subjacent registra també una variació mensual del 0%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Turistes de compres, a l'avinguda Carlemany. Foto: TONY LARA

Els preus es van mantenir estables el mes de setembre, de manera que van deixar la variació interanual de l’IPC a l’1,5%. De fet, l’IPC acumulat des de principis d’any se situa al 0,5%. Aquestes dades les va fer públiques ahir el Departament d’Estadística. Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els productes amb preus més volàtils (productes energètics i productes frescos), aquesta també va registrar una variació mensual del 0% i així va estabilitzar la variació anual en el 0%.

Si s’observen les variacions mensuals, respecte a la mateixa variació de l’any anterior, resulta que els grups que van mantenir un comportament a l’alça el mes de setembre van ser l’Ensenyament, amb un IPC que va pujar més que l’any anteior, i Béns i serveis diversos, que van pujar mentre que l’any anterior baixaven. També van pujar la Restauració i la Salut, quan l’any anterior s’havien mantingut estables.

En canvi, els grups que van tenir un efecte moderador sobre l’IPC van ser l’Alimentació, que baixa quan l’any anterior pujava; Mobles, que baixa quan l’any anterior es mantenia estable; Transport i Roba i calçat, que pugen menys que l’any anterior; Esbarjo, que baixa més que l’any anterior, i Habitatge, que es manté estable com l’any anterior.

La variació mensual de l’IPC de setembre del 2010 és del 0%. Això és perquè, en aquest mes de setembre, la suma de les repercussions positives amb la suma de les repercussions negatives donen una variació mensual precisament del 0%. En aquest cas, han influït negativament els grups de l’Alimentació, l’Habitatge i l’Esbarjo. En canvi, han repercutit positivament el grup de Roba i calçat, el Transport, l’Ensenyament, la Restauració i els Béns i serveis diversos.

En termes anyals, els grups de l’IPC que han tingut una tendència inflacionista el mes de setembre, de més a menys grau, són l’Ensenyament, que passa del 2% al 2,8%, i Béns i serveis diversos, que passen del -0,2% al 0,1%. Els grups amb una tendència menys inflacionista són Aliments, begudes i tabac, que passen de l’1,5% a l’1%; la Roba i calçat, que passen del -4,4% al -4,8%; el Mobles, que passen del -1% al -1,4%; el Transport, que passa del 4,8% al 4,5%, i l’Esbarjo, que passa del -2,9% al -3,1%.

al costat / La comparació amb els països veïns permet constatar que l’IPC interanual de França se situa a l’1,6%, després de registrar al setembre una variació mensual del -0,1%. L’IPC interanual d’Espanya se situa al 2,1% , després d’una variació mensual del 0,1%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT