PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els fallaires de la primera meitat del segle XX copsaran la Cremada

La tercera edició de l’esdeveniment celebra el 10è ‘Falla de llum’

Per Marisa da Costa

Un fallaire fa rodar el foc durant la celebració de la cremada de la darrera edició.
Un fallaire fa rodar el foc durant la celebració de la cremada de la darrera edició. | Tony Lara
El proper 23 de juny la capital aplegarà una nova edició de la tradicional cremada de falles, que enguany centra la celebració de les festes del solstici d’estiu en donar rellevància al relleu generacional. Infants i padrins copsaran en aquesta ocasió el protagonisme durant l’esdeveniment.
Cada any, l’organització de l’acte ret homenatge a alguna figura emblemàtica de la tradició. En aquesta ocasió i coincidint amb la presentació, el passat mes d’octubre, del documental El camí del foc, la commemoració girarà entorn els fallaires de la primera meitat del segle XX, a qui els més petits faran entrega d’un obsequi als més grans durant l’acte en què es representarà la rebuda de la flama del Canigó, que tindrà lloc el proper dimarts, a les set del vespre, a la Casa de la Vall. Els fallaires d’Andorra volen exemplificar així el relleu generacional que s’està donant en el sí de la seva associació.
 
Coincidint amb la presentació del document audiovisual que narra l’experiència d’aquelles persones que van perpetrar la tradició fins l’actualitat, els infants celebren una dècada d’ençà la seva inclusió dins del món de les llums. En incorporar-se els menuts, la colla comptava amb una desena de nens, fills dels fallaires adults. Avui dia ja compta amb més d’una quarantena d’infants, cosa que per al fallaire major de la passada edició, Santi Sánchez, il·lustra l’impacte i capacitat d’aquesta festa.
 
Les novetats passen per la millora del recorregut dels fallaires, en què participen aquest any –comptant col·laboradors– un total de 175 persones. La passejada s’iniciarà a la plaça del Puial i culminarà a la de Guillemó, on a mitjanit tindrà lloc el ‘ball de les bruixes’ i l’encesa de la foguera. El pont d’Arcalís tornarà a actuar en directe per finalitzar la cremada de falles. El recorregut inclourà actuacions al carrer del Puial i del Pui, així com a la placeta de Sant Esteve, el Centre Històric de la capital i el carrer Dr. Nequi. Serà a les 22.30 hores quan, a la placeta del Puial, es faci el bateig de foc: l’Oriol i l’Arnau tindran l’honor de fer cremar la falla tradicional, pas que els permetrà incorporar-se entre els fallaires adults.
 
La revetlla de Sant Joan arrencarà el segon concurs de fotografia organitzat pels fallaires de la capital. La temàtica de les imatges, coincidint amb l’aniversari de l’entrada de la canalla a la colla, ha de girar entorn dels fallaires de llum. Els interessats en participar-hi podran optar entre dues modalitats: la fotografia digital o la via social: publicar a Instagram. En el primer cas, els premis van dels 300 euros destinats al guanyador a un taller de fotografia al Centre Cultural de la Llacuna. Per als igers, els guardons estan encara per determinar. A més, les imatges apareixeran en el llibret explicatiu de la propera edició. El concurs s’encetarà el proper dia 23 però s’allargarà durant tot el període estival.  
PUBLICITAT
PUBLICITAT