PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Fent mans i mànigues

El pressupost de Cultura és de 5 milions d’euros, dels quals 105.000 euros són per a subvencions

Per E. J. M.

Els 40 projectes i els imports que han rebut en el repartiment de les subvencions culturals del 2015, repartides en cinc àmbits temàtics.
Els 40 projectes i els imports que han rebut en el repartiment de les subvencions culturals del 2015, repartides en cinc àmbits temàtics. | MONTSE MAYOL
Que la cultura sigui la germaneta pobre dels pressupostos generals no és cap novetat. El departament de Cultura disposa per aquest any de poc més de cinc milions d’euros, un pessic ínfim d’un pastís de gairebé 780 milions d’euros a repartir entre ministeris i secretaries d’Estat. Cultura és l’amiga lletja, tot i que, sorprenentment, la cartera d’Afers Exteriors només compta amb un milió d’euros més per funcionar durant el 2015 (6,2 milions d’euros). Un cop cobertes les despeses de funcionament i salaris, que s'endú el 75% el total, i pressupostats projectes, activitats i iniciatives públiques, la partida dedicada a les subvencions de projectes culturals privats es queda en 105.000 euros.

La xifra es manté igual que el 2014 i el 2013, però s’ha anat reduint en els últims anys. Remenant l’hemeroteca ens topem amb els 170.000 euros que s’havien reservat per a l’any 2008, que no es van arribar a consumir del tot. L’any 2009, amb un pressupost de 111.000 euros, va ser la primera vegada que les subvencions es van repartir per àmbits.

Enguany, els 105.000 euros han recaigut en 40 projectes culturals seleccionats d’entre 58 propostes. La xifra més quantiosa, que quasi triplica la segona en el rànquing, és per a Isak Férriz i el seu projecte de llargmetratge rodat íntegrament a Andorra, Pirene. L’escultor Ahmed Keshta se’n duu 7.500 euros per projectar-se a l’exterior, i els també artistes Eve Ariza i Marc Miralles han obtingut més de 5.000 euros per al seu projecte Cadàver exquisit.

Deixant de banda que els comuns també donen suport econòmic a les entitats i associacions de cada parròquia, la iniciativa privada està en hores baixes. Repassant els noms dels afortunats en el repartiment, n’hi ha d’habituals, persones i entitats que es dediquen a la cultura i que tenen inquietud per desenvolupar nous projectes any rere any.

Aquest 2015, però, s’hi troben a faltar entitats potents, com el Centre de la Cultura Catalana. Tampoc hi ha el Festival Internacional d’Orgue del Principat d’Andorra ni el Festival Audiovisual de Joves Creadors del Pirineu, l’Ull-Nu. La segona edició de l’esdeveniment literari Andorra Negra tampoc està a la llista de projectes subvencionats. Consultats pel PERIÒDIC D’ANDORRA, cap de les entitats ni particulars s’han presentat enguany a la convocatòria, cadascun per diverses raons que no volen revelar.

El pressupost d’inversió en cultura per al 2015 és d’uns 600.000 euros, dels quals 105.000 són per a les subvencions i la resta, mig milió, per a d’altres iniciatives: només la participació a la Biennal de Venècia se’n duu 200.000 euros. El marge d’actuació, per tant, és molt limitat i el miracle és que es puguin fer tantes activitats des del ministeri.

Amb tan poc pressupost és complicat que la iniciativa privada es llenci a provar sort amb projectes nous. En canvi, les federacions i entitats esportives –sense comptar amb les beques ARA ni el suport al MoraBanc per la Lliga Endesa– han rebut per al 2015 una injecció de tres milions d’euros. No es tracta de comparar ni prioritzar entre la cultura i els esports, però amb un pressupost més elevat el moviment cultural privat del país tindria més motivació i es retroalimentaria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT