PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Comitè de Bioètica treballa en la carta de protecció de la salut

L’ens també avalua l’adhesió d’Andorra al Conveni d’Oviedo de biomedicina

Per E. J. M.

Primera reunió de treball del Comitè Nacional de Bioètica, celebrada el febrer del 2014.
Primera reunió de treball del Comitè Nacional de Bioètica, celebrada el febrer del 2014. | SFGA
Treballen a l’ombra, o molt discretament, perquè fa mesos que no transcendeix cap activitat del Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra (CNBA), però la titular de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, va defensar dijous, durant la sessió maratoniana del Consell General, que «fan molta feina». La ministra va explicar que, actualment, els membres del CNBA treballen en un «esborrany de drets i deures de protecció de la salut, en la valoració del Conveni d’Oviedo i en la prohibició de la clonació de persones». Ferrer va insistir que tots els membres són «molt qualificats» i va recordar que «el Comitè és un òrgan independent i consultiu en matèria d’ètica i de bioètica».

Segons el Reglament, «el Comitè està adscrit al ministeri encarregat de la salut, si bé actua amb independència, autonomia i imparcialitat». La seva activitat es mou «en l’àmbit de les implicacions ètiques i socials derivades dels avenços en matèria de biologia, medicina, salut i ciències de la vida en general». La seva missió és «assessorar en l’àmbit de les seves competències, el Govern, la comunitat científica i la resta de la societat i actuar com a fòrum de referència en el debat bioètic que se susciti en el territori del Principat d’Andorra i estendre a tots els nivells el debat i la reflexió sobre les controvèrsies ètiques i socials que esdevenen en el domini de la seva competència de manera que aquesta reflexió ajudi els professionals, els responsables públics i la societat en general a la presa de decisions en aquestes matèries».

El conseller general liberal Ferran Costa va interrogar la ministra sobre l’activitat del Comitè i ella va garantir que compleix. En la primera trobada ja es va parlar del Conveni d’Oviedo, un document del 1997 sorgit del Consell d’Europa i adoptat per molts països. L’acord inclou recomanacions per protegir i garantir la dignitat de l’ésser humà, a través d’una sèrie de supòsits mèdics. L’adhesió al Conveni d’Oviedo implicarà posar sobre la taula temes com les voluntats de les persones incapacitades, la donació d’òrgans, el genoma humà, la investigació científica i la protecció per als pacients amb trastorns mentals greus.

El  tractament del dolor dels pacients és una de les qüestions bioètiques a discuti. Dimecres que ve, el SAAS organitzarà una nova sessió clínica dedicada al dret del pacient al control i maneig del dolor.

Uns mesos abans de la constitució del CNBA, el president del Consell Assessor de Salut i Benestar, Jordi Aleix, va argumentar que, tot i que l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell ja disposava de comitès bioètics de caràcter intern que fixen protocols de com actuar davant de situacions complexes, l’obertura econòmica va impulsar a crear un organisme que fixés unes regles de joc comunes per a tots,és a dir, el Comitè Nacional de Bioètica.

PRESSUPOST / Entre el desembre del 2013, quan es va crear, i tot l’any 2014, van realitzar les quatre trobades de treball obligatòries. El pressupost de l’any passat va ser de poc més de 18.000 euros, dels quals uns 15.900 va ser per als membres, que cobren 160 euros per assistència a la reunió (que se celebra una tarda i l’endemà al matí). La memòria d’activitats del 2014, però, no s’ha difòs.

Quant al pressupost del 2015, el Comitè disposa de 23.304,63 euros. Enguany ja ha celebrat una reunió de treball i la pròxima està prevista per a finals d’aquest mes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT