PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Nou interrogatori maratonià al Govern

Martí i el seu equip hauran de respondre durant la jornada a una trentena de preguntes que els faran els parlamentaris de l’oposició

Per E. J. M.

L’última sessió al Consell General, celebrada a mitjans de maig.
L’última sessió al Consell General, celebrada a mitjans de maig. | TONY LARA
Segon assalt al Consell General. El Parlament acull avui, des de les nou del matí, una nova sessió de control al Govern. Una ronda de preguntes que els grups parlamentaris a l’oposició faran al cap de Govern, Antoni Martí, i als membres del seu Gabinet.

El cas BPA centrarà bona part del qüestionari,però no tant com en la sessió celebrada a mitjans de maig, en què la sessió gairebé monotemàtica es va allargar fins a mitjanit. Sis de les 25 preguntes presentades es refereixen al tema estrella dels últims mesos. Entre d’altres preguntes, els consellers generals del grup liberal preguntaran sobre la nota del FinCEN que va provocar la intervenció de BPA, i els consellers del grup mixt (PS + SDP) insistiran en la nota verbal que el Consolat General dels Estats Units d’Amèrica van adreçar l’estiu passat a l’executiu andorrà i també sobre la nota del FinCEN i l’auditoria elaborada per l’empresa PricewaterhouseCoopers.

En l’última sessió, Martí va fer saltar la llebre en confessar que sabia que el FinCEN difondria la nota demolidora des del 4 de març i que l’any passat havia rebut una nota verbal. Els consellers de l’oposició es van indignar per la manca d’informació i en els darreres setmanes han intercanviat durs comentaris. L’enfrontament verbal més dur ha estat entre el conseller d’SDP Víctor Naudi i el mateix cap de Govern.

La sessió, repartida en matí i tarda per evitar que donin les campanades de mitjanit, ha de permetre conèixer més detalls del cas BPA, ara que l’AREB sembla que anunciarà imminentment el futur plantejat per a l’entitat financera intervinguda.

No tot és BPA

D’altra banda, una vintena de preguntes no tenen, afortunadament, res a veure amb BPA. Un dels temes de la jornada serà la salut i el sistema sociosanitari, temes dels quals se n’ocupa la ministra Rosa Ferrer. Els consellers de l’oposició volen saber detalls sobre l’obligatorietat de romandre cinc hores a casa mentre s’està de baixa laboral, sobre la contractació del personal del SAAS i sobre el Comitè Nacional de Bioètica, un ens constituït fa més d’un any i totalment inactiu.

La Funció Pública serà un altre dels temes a discutir: liberals i grup mixt voldran saber sobre el nou pla de pensions del funcionariat, un sistema de cotitzar per a la jubilació que no ha agradat gens els treballadors de l’Administració pública.

Europa, eleccions i altres

Ja hem dit que la sessió de control d’avui no serà monotemàtica i hi haurà temps per respondre d’altres qüestions. Per exemple, el president del grup mixt, Pere López, demanarà sobre la informació què disposa la ciutadania en relació a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), un tema cabdal per a la societat i l’economia del país que tot just s’està negociant amb la UE. Enguany es conversa sobre el marc institucional i, a partir de l’any que ve, s’hauran de començar a posar els punts sobre les i.

Una altra consellera del grup mixt, Rosa Gili, adreçarà una pregunta capciosa sobre l’avançament de la data de les eleccions. En la seva exposició, Gili aclarirà els motius de la qüestió.

La sessió de control també tractarà qüestions com la memòria de Càritas; l’informe del Raonador del Ciutadà; l’Examen Periòdic Universal del Consell de Drets Humans; la construcció de l’edifici The Cloud; el nomenament d’un ambaixador als Estats Units; les contractacions de personal de relació especial i les estadístiques de visitants, entre d’altres temes.

Ja ho saben, des de les nou del matí, sessió al Consell General perquè els membres del poder legislatiu puguin demanar explicacions sobre les decisions i actuacions del poder executiu. Una sessió maratoniana amb una trentena de preguntes a l’ordre del dia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT