PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Adjudicada la prolongació del col·lector de Santa Coloma

Les obres per evitar les inundacions començaran en breu i està previst que finalitzin després de l’estiu

Per ESTHER JOVER MARTIN

Bassals a Santa Coloma ahir a la tarda, després de diverses hores plovent.
Bassals a Santa Coloma ahir a la tarda, després de diverses hores plovent. | TONY LARA
Les inundacions periòdiques que pateix Santa Coloma cada vegada que hi ha pluges torrencials tenen els dies comptats. El Comú d’Andorra la Vella ha adjudicat a l’empresa Copsa la prolongació del col·lector del reguer de Santa Coloma per acabar amb la zona inundable. L’oferta de l’adjudicatària ha estat l’escollida entre set propostes, s’eleva a uns 230.000 euros i el període d’execució és de dos mesos i mig. Els treballs començaran en un termini màxim de quinze dies i les obres estaran acabades entre setembre i octubre.

Tot i l’allargament del col·lector amb dos tubs de 80 centímetres de diàmetre i 125 metres de longitud que s’instal·laran al carrer Verge del Pilar, les inundacions no s’acabaran per sempre. El cònsol menor d’Andorra la Vella, Eron Estany, va aclarir que «en meteorologia hi ha el que se’n diu els terminis de recurrència i, en el cas de Santa Coloma, s’ha previst que cada cinc anys hi pot haver una inundació similar, però ara passa dos o tres cops l’any». La solució definitiva passa per un col·lector de dos metres d’amplada, que vagi del carrer Verge del Remei fins al riu d’Enclar. El desplegament total de l’obra depèn també de Govern perquè és una obra conjunta.

«En aquests moments, les obres més importants per solventar el 75-80% del problema són baixar el llit del riu perquè no cobreixi els col·lectors, allargar el col·lector del reguer i altres actuacions que s’estan fent redueixen en un 80% les inundacions de Santa Coloma», va afegir el cònsol major, Jordi Minguillón. «Però és una zona inundable, i quan en 20 minuts cau una tromba d’aigua de 50-60 litres per metre quadrat, no hi ha col·lector que s’ho empassi», va matisar. «Però quan pari la tromba, l’aigua s’engolirà més ràpidament».

Des de l’oposició, el conseller d’SDP, Josep Vila, va criticar que ja fa mesos que l’equip de govern disposava del pressupost necessari per adjudicar l’obra, però es va felicitar perquè, finalment, els treballs es faran. «Esperem que sigui una solució gairebé definitiva com ens diuen», va recalcar, «perquè encara falten obres, com la separació d’aigües a la recta de Santa Coloma». Per la seva part, la consellera del PS, Dolors Carmona, va lamentar que a sis mesos d’acabar el mandat es convoquin concursos i es facin adjudicacions quan el pressupost 2015 està aprovat des de l’octubre passat. La consellera creu que «es van tapant forats, però millor això que res».

ZONA DE LES ESCOLES / D’altra banda, la corporació també va anunciar la convocatòria d’un concurs per adjudicar les obres d’urbanització de l’aparcament de les Escoles i de les alineacions dels carrers mossèn Lluís Pujol i dels Barrers, a Santa Coloma. L’octubre passat, el Comú d’Andorra la Vella va firmar el conveni amb la propietat del terreny que s’ha habilitat com un aparcament per als usuaris de l’Escola Janer, l’Escola Andorrana, l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i els negocis de la zona. La inversió serà de 300.000 euros. Una futura pavimentació del pàrquing costarà uns 100.000 euros més.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT