PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Interior exigeix «coresponsabilitat» als locals pel soroll i pels aldarulls

La Policia ha acabat la investigació sobre l’agressió a un jove francès i l’informe està en mans de la Batllia

Per E. J. M.

Imatge d’arxiu de l’ambient en un local d’oci nocturn al Pas de la Casa.
Imatge d’arxiu de l’ambient en un local d’oci nocturn al Pas de la Casa. | EL PERIÒDIC
Degut a la greu agressió que fa dues setmanes va patir un noi francès a l’avinguda del Pessebre, el ministeri de Justícia i Interior exigirà coresponsabilitat als locals d’oci nocturn perquè assumeixen la seva part de culpa davant dels sorolls i els aldarulls que tenen lloc al carrer quan la gent surt dels bars o discoteques i es queda a fora a fumar, a xerrar o a seguir la festa. «I si no ho fan, prendrem mesures», ha advertit el titular de Justícia i Interior, Xavier Espot.

El ministre va recordar ahir que ja fa setmanes que per la zona d’oci de l’avinguda del Pessebre «hi ha més  presència d’agents de circulació del Comú d’Escaldes-Engordany» però va insistir que «els problemes de soroll i aldarulls tenen lloc per tot el país, a les àrees d’oci nocturn». Com que no hi ha els mitjans suficients per augmentar la presència policial en totes les zones, «aquesta setmana convocarem els propietaris o llogaters dels locals per exigir-los que es facin responsables del que passa fora del bar», va anunciar Espot. Les reunions seran sectorials ja que hi ha moltes zones d’oci.

«El primer és el descans dels veïns», va subratllar el ministre, i si no es respecta, «no descartem cap mesura». Una de les possibilitats seria modificar els horaris de tancament dels locals d’oci perquè baixin la persiana abans. Amb tot, «primer volem donar un vot de confiança, arrencar un compromís als propietaris», va assegurar.

Precisament, una de les prioritats del ministeri de Justícia i Interior per a la legislatura és una nova Llei de seguretat pública. «Les sancions actuals són molt dissuassòries», va admetre Espot. La legislació actual correspon a un decret dels veguers dels anys 60 i està molt obsoleta. El text es treballarà enguany perquè pugui entrar a tràmit parlamentari durant l’any 2016. El text ha de regular, entre d’altres qüestions, la videovigilància –«és el futur», va puntualitzar el ministre–; les mostres d’ADN; el port d’armes i l’ordre públic, i augmentar les sancions. En el cas de les mesures punibles, davant d’infraccions continuades de soroll, «es podria obligar al local incomplidor a tancar abans».

Vinculat a aquest tema hi ha pendent la Llei de la seguretat privada que s’ha de redactar durant la legislatura ja que també depèn d’un decret dels veguers i és una norma molt obsoleta.

Informe enllestit / D’altra banda, el ministre Espot va avançar ahir que la Policia ja ha finalitzat la investigació sobre l’agressió al turista francès. «El passat divendres va finalitzar l’enquesta i la Policia l’ha transmès a la Batllia», va explicar. Ara el cas és en mans del batlle instructor que determinarà quines diligències vol practicar a partir de la informació recopilada pels agents «que ha de permetre portar la investigació a bon port». «La Policia ha fet una excel·lent tasca d’investigació», va destacar Espot. Amb tot, el ministre es va negar a aportar cap detall per no perjudicar el procés.

L’agressió al noi francès, que estava de turisme al país, va ocórrer la matinada del 24 de maig a l’avinguda del Pessebre, en un punt on hi ha un bar que tanca de matinada i una discoteca. La víctima, inconscient i ferida de gravetat, va ser localitzada al carrer uns metres més enllà. El cos de Policia va reconstruir l’agressió al jove, a la zona on es va trobar un llistó de fusta de grans dimensions que podria haver estat l’arma utilitzada pels agressors. La fusta es va descobrir en una parada de bus molt pròxima al punt on el noi va rebre la pallissa, situat a pocs metres de distància d’un bar de la zona.

Després de ser atès a les urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el noi va haver de ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona per ser tractat pel fort traumatisme cranioencefàlic que va patir. Els agents de policia han realitzat nombroses entrevistes als testimonis, als veïns de la zona i també disposa de filmacions. Els agents han recopilat empremtes dactil·lars i mostres d’ADN a la zona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT