PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els nous policies hauran de tenir el batxillerat i cobraran 250€ menys

Els agents penitenciaris podrien assumir el trasllat de presos i el seguiment de les penes substitutòries

Per ESTHER JOVER MARTIN

Agents de Policia traslladant presos a la Seu de la Justícia perquè siguin jutjats pel cas Dalton, en una imatge d’arxiu.
Agents de Policia traslladant presos a la Seu de la Justícia perquè siguin jutjats pel cas Dalton, en una imatge d’arxiu. | TONY LARA
Les modificacions a la Llei qualificada de la Policia canviaran algunes coses per als aspirants a ser agents: hauran de tenir obligatòriament el títol de batxillerat i no cobraran el complement de funcions permanents mensual de 250 euros. La mesura no es retroactiva i només s’aplicarà als futurs policies perquè els agents actuals «tenen els drets adquirits», ha aclarit el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot.

Espot ho va anunciar ahir durant la compareixença per exposar les prioritats del 2015 del ministeri que encapçala. El ministre va recordar que la Llei de la policia és del 2004 i «obsoleta». Un dels canvis que s’hi faran és l’eliminació d’un complement salarial ja que l’objectiu és que tots els cossos especials cobrin un únic complement específic, per tant, quan entrin en vigor els canvis legislatius, els nous bombers, policies i agents penitenciaris cobraran un únic complement.

De fet, els bombers són els únics que actualment cobren un sol complement salarial per les seves funcions. Els futurs policies no percebran el suplement de 250 euros mensuals i els nous agents penitenciaris no rebran el de 430 euros al mes. Quan la llei policial hagi estat modificada, el ministeri de Justícia i Interior obrirà el concurs per cobrir les 15 places vacants al Cos de Policia. Aquests 15 nous agents ja no percebran el suplement mensual dels 250 euros i hauran de tenir el títol de batxiller per optar a la plaça.

L’eliminació de la paga policial suposarà un estalvi anual de 45.000 euros. Quant als agents penitenciaris, enguany també està previst modificar la legislació d’aquest cos especial. Quan estigui fet, es convocaran tres places d’agents penitenciaris que ja no cobraran el suplement de 430 euros. D’entrada suposarà un estalvi de 15.480 euros. Espot va assegurar que els més de 60.000 euros d’estalvi anual en complements salarials s’invertiran en els departaments. Policies, bombers i agents penitenciaris seguiran cobrant el complement específic, que és diferent segons cada cos ja que depèn de molts conceptes: port d’arma, perillositat, etcètera.

Titulació / Entre els canvis previstos durant aquest any hi ha el de les normes d’accés i promoció dins els cossos de policia i penitenciari. Amb les modificacions legislatives, per ser agent de policia o penitenciari serà obligatori disposar almenys del títol de batxillerat o equivalent i per accedir a les places de comandament caldrà un títol universitari. Fins ara, per ser policia només es requeria el títol de graduat escolar i per cada esglaó en la jerarquia es demanava un títol superior, fins exigir una llicenciatura per ser comissari.

Actualment, hi ha 25 places vacants de comandaments per cobrir mitjançant convocatòria interna. Els processos ja estan oberts per a les places d’oficials i sotsoficials, i al setembre se seleccionaran els caporals. «Les 25 places estaran cobertes durant el 2016, però no tots alhora perquè s’han de formar i, per això, ho fem gradualment», va espicificar Espot.

Un altre canvi previst per als agents penitenciaris és la possibilitat, a valorar en els pròxims mesos, que puguin encarregar-se del trasllat de presos i del control de l’execució de les penes substitutòries de presó, tasques de les quals actualment se n’ocupa la Policia. Si s’opta per la mesura, els agents penitenciaris hauran de seguir una formació específica.

La modificació de la Llei del Cos de Policia també ampliarà l’abast de la figura del policia auxiliar, que fins ara no s’havia implementat perquè l’edat mínima i màxima per ser-ho era d’entre 18 i 20 anys. La condició de l’edat s’elimina per fer realitat la figura que dóna suport a les tasques dels agents de policia.

L’acord amb la UE / Del ministeri de Justícia i Interior també en depèn el departament d’Immigració i, per tant, la cartera d’Espot estarà molt atenta a l’acord d’associació amb la Unió Europea, sobretot pel que fa a la lliure circulació de persones. «Defensarem les nostres especificitats i l’aplicació de règims transitoris. A més, volem conservar el nostre sistema de quotes per als treballadors estrangers».

Entre d’altres temes previstos per al 2015, hi ha l’actualització de la Llei de notaris, l’aprovació del Codi de procediment civil i de la Llei dels salaris dels batlles, magistrats, fiscals i membres del Consell Superior de la Justícia, seleccionar i formar tres saigs i contractar un tercer metge forense.

La centraleta del 112, més a prop

El Centre d’emergències 112 podria ser una realitat abans que acabi el 2016. Fa uns anys, entre el 2007 i el 2008, es va presentar un projecte molt ambiciós, però aleshores eren uns temps de vaques grasses i ara el ministeri de Justícia i Interior s’ha hagut d’estrényer el cinturó. L’any passat, el director de Protecció Civil va rebre l’encàrrec de dissenyar un projecte de centraleta més humil i amb un pressupost més raonable. Segons la proposta, el nou centre d’emergències aprofitaria «les sinergies amb les centraletes dels Bombers i de la Policia», va aclarir ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot. Amb la col·laboració de tots els centres d’emergència faria falta menys personal. Espot va especificar que si la creació del Centre d’emergències es pot incloure al pressupost de l’Estat de l’any que ve, la centraleta podria estar operativa a finals d’any. El pressupost calculat per posar-la en marxa és d’1,2 milions d’euros, als quals s’hi ha de sumar el manteniment del centre i el personal, que seran despeses anuals. «Primer farem l’anàlisi global i després decidirem si es pot assumir i si és prioritari», va matisar el ministre.

D’altra banda, quant al departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, durant el 2015 hi ha previst entrar a tràmit parlamentari la Llei de protecció civil i desenvolupar el Reglament del socorrisme i acord administratiu amb França per al reconeixement dels títols de socorrisme. Un altre projecte per executar enguany és la cobertura de la plaça de cap d’àrea de coordinació i gestió d’emergències, una plaça de nova creació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT